26. februar 2015.26. feb 2015.
VLADIMIRCI: JAVNA ČESMA U PROVU

SPAS ZA UČENIKE, BOLESNE I MEŠTANE

Poseta selu Provo pružila nam je potpuniju sliku o priči koja je najavila rad na Javnoj česmi koji sledi sa prvim lepim danima u centru sela. Pokretač akcije profesor Krstivoje Rašković nada se da će veliki problem biti rešen.
- Videli ste da pojedina domaćinstva imaju i po nekoliko bunara, ali dubine od pet do sedam metara, i da je voda sada u nivou zemlje hemijski i bakteriološki neispravna. Selo ja oko 3.200 stanovnika i 18 kilometara obale imalo je i izvore, ali sada su zatrpani, a bili bi nemerljiva pomoć. Nadamo se da će bušotina promera 150 do 200 milimetara biti dovoljna da podmirimo potrebe škole, zdravstvene stanice i meštana koji će imati priliku da uz zdravu vodu pune i cisterne i sipaju u bunare za napajanje stoke i ostale potrepštine, nada se Rašković.
Inače plac na kojem će početi radovi je poklon crkvene opštine Provo.
- To je veliki gest, a direktna pomoć je i aktivnost u radu Direkcije za građevinsko zemljište i Direkcije za poljoprivredu, koje eto priskaču u pomoć da se rešimo gorućeg problema i velikog broja bubrežnih poteškoća, jer već 14 meštana ide na dijalizu a 40 su hronični bolesnici, pojašnjava Rašković.
Profesor dodaje da će Javna česma biti posvećena žrtvama velikog rata, a želja je da se kompleks oko česme uredi zemljom sa velikih spomen obeležja Srba od Zejtinlika do Svete gore.
A da vode u Provu ima svedoči primer Ljube Čokanovića koji je radio u Nemačkoj, a potom na samom ulazu u selo iskopao česmu 150 metara dobine, gde veliki broj meštana koristi vodu odličnog kvaliteta. Bilo kako bilo spas za učenike, bolesne i meštane stiže. Samo da vreme posluži.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa