26. februar 2015.26. feb 2015.
PROIZVOĐAČI MLEKA U PROBLEMU

UBIŠE IH RUBLjA, STANDARD I UVOZ

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Direkcija za poljoprivrednike održali su prošle srede konferenciju za medije na kojoj su apelovali na Državu da pomogne ovoj grani poljoprivrede. Trenutno se u Srbiji proizvede 200.000 litara mleka viška dnevno. Zbog toga će prvi na udaru biti mali proizvođači, a pojedine mlekare već su prestale da otkupljuju mleko od onih koji predaju manje od 20 litara dnevno.
- Srbija u ovom momentu pliva u mleku, to je konstatacija svih mlekara. Više je razloga zbog čega se stvaraju toliki viškovi. Jedan od razloga je pad rublje u Rusiji i problemi sa izvozom, a drugi pad kupovne moći potrošača. Uzrok treba tražiti i u uvozu mleka i mlečnih proizvoda iz EU i taj pritisak se nastavlja. Najveće probleme ćemo imati u aprilu i maju kada se proizvodnja mleka uvećava zbog puštanja krava na ispašu, pogotovu u Vojvodini, objašnjava Goran Vasić, predsednik Upravnog odbora Udruženja.
Slobodan Ilić, proizvođač goveda, istakao je da se na selu živi od krava. Naveo je da sitna proizvodnja čini gotovo 50 odsto ukupne. Smatra da bi rešenje bilo u tome kada bi se proizvođači sakupili, jer bi tada postali izuzetno jaki.
- Od jednom ne valja mleko ispod 20 litara dnevne proizvodnje. Svi se trudimo da proizvedemo što masnije i kvalitetnije mleko, a u prodavnicama imamo proizvode sa 0 odsto mlečne masti, kaže Ilić i dodaje da je Država još pre nekoliko godina počela sa ovakvom politikom.
Direktor Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar je rekao da ako se ovakav odnos prema proizvođačima nastavi postoje najave nekih od njih da će odustati od proizvodnje mleka. Smatra da bi to bila katastrofa za ovaj kraj. Špegar je naveo da mlekare kao razlog isključenja malih proizvođača navode lošu higijenu mleka i mikrobiologiju. Zbog toga apeluje na proizvođače da ne dozvole sebi da proizvode mleko lošeg kvaliteta.
Goran Vasić navodi da moraju da se takmiče sa Evropom, što ne mogu količinom, ali bi trebalo da mogu kvalitetom. Kaže da je problem u nedovoljnoj edukaciji.
- Mlekare nisu uložile dovoljno truda. Mleko sa područja Posavotamnave, Pocerine i Mačve je po svojoj hranljivoj vrednosti najbolje u Srbiji. Nedostaju uslovi na farmama da tako sterilno dođe do mlekare. Ljudi rade u teškim uslovima, pomoću štapa i kanapa. Imamo želju i volju. Mlekare to ne prepoznaju, nemaju strategiju ni viziju budućeg delovanja, kaže Vasić.
Špegar misli da bi Država mogla da pomogne tako što bi otkupila mleko, pretvorila ga u mleko u prahu koje bi stavila u robne rezerve i interveniše kada bude neophodno.
Na konferenciji je rečeno da mlekare pokušavaju da posluju rentabilno i ne znaju šta ih čeka sa ukidanjem uvoznih kvota i koliki će biti priliv mleka i mlečnih proizvoda.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa