5. mart 2015.5. mar 2015.
ODRŽAN SEDMI SAJAM POLjOPRIVREDE

ZA SNAŽNIJE SELO

U organizaciji Direkcije za poljoprivredu i RTV „AS“, a pod pokroviteljstvom grada Šapca, devedeset pet izlagača prošlog petka i subote u Sportskoj hali „Zorka“ ponudilo svoje usluge poljoprivrednim proizvođačima. Generalni sponzor Fabrika stočne hrane „Dren“ iz Novog Sada, a zlatni sponzor Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad
Regionalni Sajam poljoprivrede i ove godine, u organizaciji RTV „AS“ i Direkcije za poljoprivredu, u pravo vreme, pred prolećnu setvu, poljoprivrednim proizvođačima omogućio je direktni kontakt sa predstavnicima firmi koji proizvode ili distribuiraju semensku robu, pesticide, đubriva, mehanizaciju. Dragoceni saveti, iskustva stručnjaka i preporuke jedan su od ciljeva sajma koji iz godine u godinu postaje sve veći i značajniji.
- Možemo da se pohvalimo da je ovo daleko najuspešniji sajam do sada. Ove godine smo stigli do cifre od devedeset pet izlagača. Pre šest godina bilo ih je šesnaest, a posetilaca do 1.500. Sada baratamo sa cifrom između pet do deset hiljada posetilaca tako da smo i mi kao organizatori apsolutno zadovoljni. Sve to radimo na zadovoljstvo naših poljoprivrednih proizvođača ““ rekao je Dragiša Granić, direktor marketinga RTV „AS“ Šabac.
Obraćajući se posetiocima sajma član organizacionog odbora Vladimir Špegar, direktor Direkcije za poljoprivredu, istakao je da su grad Šabac i Direkcija, prepoznavši značaj poljoprivredne proizvodnje, udvostručili ovogodišnji budžet.
- Svedoci smo da je prethodna godina, odnosno period između ova dva sajma, bila veoma teška za poljoprivredu. Poplave, a u poslednje vreme problemi sa cenom tovljenika, otkupom mleka, bili su više nego dovoljan razlog da povećanjem budžeta pokušamo da osnažimo poljoprivrednu proizvodnju, da selu u najtežim trenucima pomognemo. Povećanjem subvencija, finansijski ali i na druge načine hoćemo da osnažimo mala poljoprivredna domaćinstva koja će se baviti pčelarstvom, cvećarstvom i unapređenjem u genetskom materijalu kod svinja. I ovaj sajam pokazuje naše namere jer je svake godine sve veći i veći ““ dodao je Špegar.
Potencijali Šapca i okoline za poljoprivredni razvoj, po rečima gradonačelnika Nebojše Zelenovića, neograničeni su, a da bi poljoprivredni proizvođači živeli bolje potrebno je udruživanje i komunikacija na relaciji poljoprivredni proizvođači ““ grad - kupci.
- Moj zadatak je da Šabac pozicionarimo kao poljoprivredni kraj i to je nešto čega ne treba da se stidimo. Stvar je samo u tome da li ćemo uspeti da ljude udružimo oko zajedničkih interesa a njihov najveći interes je da zarade. Moj najveći interes je da im u toj nameri olakšamo a to ćemo učiniti tako što ćemo ih povezati sa kupcima njihovih proizvoda. Potrebno je da osnujemo Centar za distribuciju voća i povrća. Mislim da ćemo time izbrisati čitavu špekulaciju iz igre i uspostaviti jasna tržišna pravila. Naši proizvođači tako će u svakom trenutku znati koja je cena njihovih proizvoda, po kakvim pravilima igraju u ovom da kažem jako ozbiljnom i velikom poslu. Ovde ima dosta predstavnika i banaka. Naši poljoprivrednici u ovom trenutku za mehanizaciju i zasade imaju mogućnost da praktično dobiju beskamatni kredit. Pored toga voljan sam da otvorimo temu i drugih podsticaja i da vidimo šta su to banke u ovom trenutku spremne da ponude našim poljoprivrednicima ““ istakao je gradonačelnik.
U ime izlagača sve prisutne pozdravio je Milan Teodorčević, šef stručne službe i marketinga preduzeća „Tomsin“, a dr Goran Bekavac u ime zlatnog sponzora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.
- Čini mi se da se svake godine pravi jedan ozbiljan korak napred. To je dobro imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju, mnoge nedaće kroz koje prolazi poljoprivreda. Zaista je za svaku pohvalu da se jedna sajamska manifestacija održava a kamoli da raste. Moje čestitke i gradu Šapcu i svim organizatorima i svim ovim divnim ljudima koji su došli ““ rekao je dr Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, kome je ovoga puta direktor RTV „AS“ Marinko Urošević uručio nagradu za doprinos u razvoju agrara.
Ovogodišnji sajam imao je i edukativni karakter tako da su eminentni stručnjaci održali predavanja iz oblasti krmnog bilja, strnog žita, savremene plasteničke proizvodnje i voćarstva. Zadovoljni viđenim bili su i mnogobrojni posetioci koji su imali priliku da saznaju nešto novo, razmene iskustva i dobiju potrebna uputstva za što bolju primenu određenih preparata i proizvoda.
- Dolazim svake godine da vidim šta ima novo. Najviše me interesuju proizvodi za stoku, svinje, goveda, hrana, premiksi, prskanja za pšenicu, kukuruz, soju, suncokret. Proizvodim od svega pomalo ““ rekao je Ljuba Berić iz Bogatića.
Postioci sajma mogli su da učestvuju i u nagradnoj igri Fabrike stočne hrane „Proteinka“ iz Šapca povodom pedeset godina postojanja.
- „Proteinka“ prati trend i osluškuje tržište u smislu zahteva krajnjih korisnika tako da iz godine u godinu povećavamo svoj proizvodni asortiman u kome imamo potpune smeše za ishranu stoke, dopunske smeše. Relativno skoro smo plasirali na tržište program „D forte“ koji u kombinaciji sa komponentama daje famsku smešu. To je nešto što je interesantno i što je pokazalo dobre rezultate. Takođe imamo premikse, višepostotne i jednopostotne ““ istakla je Danijela Ivanović, rukovodilac prodaje.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa