19. mart 2015.19. mar 2015.
APEL MUP

Ne palite travu i nisko rastinje

Zakonom je zabranjeno spaljivanje ostataka, strnih useva, smeća i biljnih ostataka
Sektor za vanredne situacije - Odeljenje Šabac, apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, na obradivim površinama u blizini šuma, zbog izazivanja opasnosti po bezbednost građana i imovine.
Mole se građani, da ukoliko primete, da neko pali travu i nisko rastinje ili primete već postojeći požar na otvorenom ,odmah obaveste najbližu VSJ na tel. 193., PS na tel. 192 ili Operativni centar na tel. 1985. kako bi se sprečilo dalje širenje požara.
Ističemo da je u Srbiji, od posledica produkata sagorevanja i širenja požara usled paljenja ostataka na otvorenom, prošle godine, 20 osoba izgubilo život, 48 osoba bilo lakše ili teže povređeno, dok je materijalna šteta, velika i teško je procenjiva.
Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje strnih useva, smeća na otvorenom, biljnih ostataka, kao i da za nepoštovanje ove odredbe, Zakonom su predviđene visoke novčane kazne: za pravna lica 300.000 do 1.000.000,00 din. a za fizička lica od 10.000 do 50.000. din.
Izazivanje požara predstavlja opasnost po život i imovinu građana, regulisano je Krivičnim zakonom RS . članom 278. Zakona za Krivična dela protiv Opšte sigurnosti ljudi i imovine , i za izazivanje opšte opasnosti za počinioce su predviđene visoke zatvorske kazne od 6 meseci do 5 godina zatvora.
Odeljenje za vanredne situacije u Ш

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa