26. mart 2015.26. mar 2015.
PREDSTAVNICI GRADSKE UPRAVE U MAČVI

Posete MaČvanskom PriČinoviĆu i Štitaru

Obilazak seoskih mesnih zajednica je prilika da se razgovara sa meštanima i u neposrednom kontaktu sazna šta su aktuelne teme i potrebe stanovištva, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović nakon nedavne posete Mačvanskom Pričinoviću i Štitaru. Gradonačelnik je sa predstavnicima Saveta Mesne zajednice Mačvanski Pričinović obišao ambulantu, školu i crkvu. Istaknuta je dobra saradnja između Gradske uprave i Saveta mesne zajednice.
- Ovo je jedna od mesnih zajednica za primer. Uređeno selo kojim se dobro upravlja i u koje je Gradska uprava uložila značajna sredstva. Danas smo razgovarali i o njihovim interesovanjima i planovima za 2015. godinu. Kroz porez na imovinu, ulazimo u institucionalni okvir za finansiranje mesnih zajednica, što je veoma značajno za sva naša sela. U pravljenju tog institucionalnog okvira će biti uključeni svi predstavnici mesnih zajednica, kako bi od sela napravili pristojna mesta za život, uvažavajući njihova prava i želje da sami odluče na šta će biti raspoređen novac prikupljen od poreza. Grad Šabac brine o tome kako meštani na selima mogu da zarade. Kako je mačvanski kraj poznat po proizvodnji svinja, a pojavile su se priče vezane za otkup svinjskog mesa za robne rezerve, ja sam danas uputio pismo ministarki poljoprivrede da dođe u Šabac, i u ozbiljnom razgovoru sa uzgajivačima svinja u ovom kraju, otklonimo nedoumice i nadam se nađemo rešenja. Postoji informacija da ljudi na terenu popisuju svinje u klasi i traže proviziju, pa upućujem poljoprivrednike da se jave Direkciji za poljoprivredu, ukoliko naiđu na ovakve primere, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Predsednik Saveta MZ Mačvanski Pričinović, Mileta Berić, ističe da je saradnja sa Gradskom upravom na veoma visokom nivou i da su zahvalni što je gradonačelnik došao da sa njima razgovara o prioritetima u njihovom selu.
-Urađeno je dosta, istakao bih da je urađena ambulanta, pokrov na Domu kulture, a sređene su crkva i škola. Trenutno nam je u planu renoviranje fasade Doma, šljunčenje ulice, sređivanje infrastrukture i uvođenje vode u ambulantu i školu, rekao je Berić.
Nakon obilaska Mačvanskog Pričinovića, gradonačelnik je sa saradnicima posetio Štitar i sa poverenikom i šefom mesne kancelarije razgovarao o procesu registracije, odnosno preregistracije gazdinstava. Marijana Lukić, gradski poverenik, kaže da je u Štitaru podneto 165 zahteva za preregistraciju imanja, a da su meštani više nego dobro reagovali na mogućnost da u svom selu obave sav posao vezan za postupak registracije, odnosno preregistracije gazdinstava.
Gradonačelnik je i u Štitaru razgovarao sa meštanima o njihovim potrebama. Predsednik Saveta Mesne zajednice „Štitar“, Rajko Simić je na prvom mestu stavio dobru saradnju Grada Šapca i njihove mesne zajednice.
-U Štitaru je dosta urađeno, a najznačajni su asfaltirani putevi i staze. Sada su nam najveći prioritet gradinarski putevi koje treba da dovedemo u bolje stanje. Naš zadatak za ovu i sledeću godinu je da sredimo školu i prostoriju u kojoj se nalazi ambulanta, rekao je Simić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa