Info

23. april 2015.23. apr 2015.
SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA GRADA ŠAPCA

U ŠAPCU SMO SVI MI PRAVI LjUDI

Svečanom akademijom u pešačkoj zoni i dodelom nagrada dobitnicima Aprilske nagrade, Šabac je prošle srede obeležio Dan grada. Obraćajući se građanima Šapca i gostima grada, gradonačelnik Nebojša Zelenović podsetio je na istorijski značaj 22. aprila 1867. godine, dana kada je turska posada napustila Šabac 1867. godine, predavši ključeve grada pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću. Ovim činom turska vlast je, posle nešto više od tri veka, definitivno okončana.
- Na osnovu istorijskog značaja ovog događaja i njegovog uticaja na razvoj grada, opredelili smo se da 22. april obeležavamo kao Dan grada. I kao što smo slobodu cenili tada, tako i danas prepoznajemo njenu vrednost jer je sloboda kao vazduh ““ ne oseća se dok ne počne da nestaje. Zato je u Šapcu tako cenimo i branimo. Pravda i istina su u slobodi. Razvijamo se i napredujemo samo u slobodi. Razvoj grada jeste naš cilj, razlog i motiv. Vizija Šapca kao srednjeevropskog modernog grada je ideja kojoj smo posvećeni i koju doživljavamo kao zadatak, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
On je poručio da je Šabac, poštujući evropske vrednosti i ispunjavajući evropske standarde, spreman da Srbiju povede u Evropu. Zato što je Evropa sloboda, a sloboda - odlučivanje.
- To je suština decentralizacije i građanske samouprave, politike koja je obeležje Šapca. Da građani sami odlučuju o svojim potrebama i prioritetima. To je suštinska sloboda. Tako građani postaju odgovorniji prema sebi i svom okruženju, stiču poverenje u institucije. To je put ka istinskoj demokratiji kroz koju građani žive svoje živote, vođeni zajedničkim ciljem: da bolje žive i obezbeđuju sigurnu budućnost svojoj deci. Verujem da Šabac ide ka tom idealu, da je sposoban da i drugima pokaže put, rekao je gradonačelnik Šapca.
Grad Šabac dodelio je Aprilske nagrade Rukometnom klubu „Metaloplastika u kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada Šapca, Olji Bećković u kategoriji Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda, i Miroljubu Nikoliću - „Caritas“ Šabac u kategoriji Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova svoga života i rada.
Jasmin Mrkonja, bivši rukometaš „Metaloplastike“, tima koji je svojim uspesima proslavio Šabac, u ime saigrača zahvalio je na nagradi koja i za igrače i za građane Šapca nosi posebnu simboliku. On je dodao da je priznanje grada Šapca, za njega lično, značajnije od zlatne medalje osvojene sa reprezentacijom Jugoslavije.
Miroljub Nikolić, direktor humanitarne organizacije „Caritas“ Šabac, poručio je da mu je velika čast što je građanin grada koji je u prioritete svoje politike uvrstio socijalnu i zdravstvenu zaštitu, oblasti u kojima nije moguće postići veliki uspeh i gde uvek nedostaje novca.
Obraćajući se građanima Šapca, novinarka Olja Bećković rekla je da je 23 godine, skoro svake nedelje ulazila u njihove kuće, i kada joj je zabranjeno da to radi, građani Šapca su joj otvorili vrata svog grada.
- Ako tako postavim stvari, ukinut mi je jedan TV studio, a dobila sam ceo jedan grad, poručila je Olja Bećković, koja je, kao i ostali dobitnici nagrade koji nisu stanovnici Šapca, proglašena počasnom građankom Šapca.
U umetničkom delu programa priređeni su koncerti učenika Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i džez muzičara Vlade Maričića.
Svečanoj akademiji prethodilo je otvaranje izložbe pod nazivom „U Šapcu smo svi mi bili pravi ljudi“ u holu Biblioteke, a reč je o zajedničkom ostvarenju Narodnog muzeja, Biblioteke šabačke i Međuopštinskog istorijskog arhiva.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa