14. maj 2015.14. maj 2015.
SkupŠtina KonjiČkog saveza Srbije u Šapcu

U CENTRU KONjIČKOG REGIONA

U Šapcu, posle više od tri decenije održana je izborna Skupština Konjičkog saveza Srbije. Na tom skupu, od 28 delegata, prisustvovalo je sedamnaest predstavnika klubova i ergela u Srbiji. Rad sednice otvorio je predsednik krovne organizacije, Žarko Dragićević, uz osvrt na rad Saveza u prošloj godini i postignutim rezultatima članica Saveza i radu pojedinih organa krovne organizacije konjara u Srbiji.
Delegati su razgovarali o temama podeljenim u devet segmenata. U tom Savezu su Udruženje za galopski sport Srbije, Udruženje za uzgoj Lipicanske rase konja Srbije, Udruženje sudija , Ergele i konjički klubovi i donatori. Iz priloženog vidi se da nema ,,Preponaša i kasača,,. Oni su u nekim svojim udruženjima i organima. Dokle će tako moći da funkcionišu pokazaće vreme. Jer Savez saveza u Srbiji ne može da postoji.
Po Ustavu to nije moguće, neki regionalni savezi mogu postojati ali opet se “mora“ biti član KSS. Diskusija Vjekoslava Papodopula ispred udruženja Lipicanske rase konja i dr. Janka Opavskog, bile su zapažene od strane prisutnih delegata. Na toj sednici, zaključeno je, da su zaprege najviše napredovale u organizaciji i takmičenju protekloj godini. Konačno to udruženje u ovoj sezoni ima četrdeset takmičarskih dana.
Naglašeno je i da je, Konjički klub “Džokej klub“ Šabac, na putu brzog oporavka i da se tu dosta dobro radi što je činjenično stanje, ali i rezultati posete i isplate nagrada su na visokom nivou. Konačno - Šabac je, sada centar konjičkih događanja u našoj zemlji. Istaknuto je i da je Požarevac, u tekućoj godini smanjio broj takmičaskih dana, u odnosu na prethodne sezone. Janko Opavski istakao je da smo siromašni sa trenerskim ali džokejskim kadrom.
- Bez školovanih kadrova teško možemo napred i do boljih rezultata- naglasio je Opavski, i dodao da se mora brzo reagovati što se tiče posete Ministarstvu poljoprivrede i sporta te da se konačno KSS postavi za glavnog stožera konjarstvu Srbije. Treba pokušati, da se ergele „Karađorđevo, Zobnatica, Ada i Ljubičevo“ vrate u normalniji tok rada i ako to zahteva situacija i rehabilituju a neke možda i država pomogne u okviru svojih mogućnosti.
Inače, treba istaći da su na tom skupu u Šapcu, koji je održan u poslovnom prostoru „ Venera ““ Vas“, prisustvovali delegati iz Ljubičeva, Zobnatice, Karađorđeva, Kelebije, Čačka, Srbobrana, Ade, Bogatića, Beograda , Uba i domaćina Šapca. A novost za ljubitelje konjičkog sporta je i to da će naredne godine biti organzovane Zobatičke konjičke igre koje nisu organizovane od 2006. godine. To su u najkraćim crtama zaključci sa skupa konjara Srbije a detaljnije i više će se raditi na sastancima i redovnim sednicama te organizacije.
B.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa