14. maj 2015.14. maj 2015.
PISMA ČITALACA

Nemar, otimaČina, pljaČka... TraŽimo odgovornost za Činjenje i neČinjenje

Opisati rečima trenutnu sliku, jednog nekada uspešnog i vodećeg poljoprivrednog preduzeća u šabačkom kraju, zvuči nemoguće (foto u prilogu) 16 objekata kompleksa DPP Mačva, danas su ruševine, kojima na nekim mestima nedostaju čak i temelji, a jedini netaknuti deo je dimnjak od bele fasadne cigle koji se uzdiže kao spomenik ljudskoj bahatosti, lopovluku, nebrizi i gluposti. Od 2006.-2009. svih 600 ha preneti u vlasništvo grada, kao Društveno preduzeće ,,gurnuto“ u stečaj i pored pozitivnog poslovanja. Slike govore više od reči, samo se mogu postaviti neka važna pitanja: Ko je od gradskih- seoskih moćnika „bacio oko“ na ovu vrednu lokaciju (preduzeća u stečaju) koja obuhvata gotovo 3 ha zemljišta na KP 2182/1 i KP 1720/1 u 1732/20 KO Šabac?
Zašto je dozvoljena pljačka gotovo 5000m2 pod zgradama gde se gvožđe može videti u tragovima, a o instalacijama (kablovima strujnim, telefonskim i vodovodnim cevima) da i ne govorimo, iskopani su iz zemlje i odneti. Cigla se čisti i pakuje u kulice, spremna za transport! Zgrade su građene od čvrstog materijala, a preduzeće je osnovano 1948. godine. Poseduje ,,Mačva“ i preko 10 ha šume, u Štitaru 7 ha i 75 a na lokaciji KP 1336-2982 i gotovo 2,5 ha u KO Slepčević.
Pitanje sposobnosti gazdovanja aktuelne vlasti izlišno je i postavljati, ako se ovako odnose prema svom, kako će tek prema tuđem? Svedoci smo i sami petnaestogodišnje pljačke otimanja i bogaćenja, partijskih drugova, kumova i rođaka. stavimo tačku na pljačku u našem gradu! Ovde je radilo dosta građana iz Majura, atar Majura je služio za setvu žita, leguminoza i uljarica i sadnju voća, a ostala delatnost ovog preduzeća bila je gajenje žita (osim pirinča) leguminoza i uljarica.
Ako su ovakvu sudbinu doživeli objekti koji se nalaze na periferiji grada, šta reći za 10 ha šume, kakva sudbina je zadesila ,,ničiju i svačiju“™“™ imovinu. Sve ukazuje na dobro razrađen sistem, UNIŠTI, SRUŠI, OBEZVREDI, a onda daj kumu ili bratu da to kupi za šaku boba. Bruka i sramota.
Dragan Jelić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa