14. maj 2015.14. maj 2015.
PREGRŠT NAGRADA ZA UČENIKE MUZIČKE ŠKOLE „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“

USPEH U MOKRANjČEVOM GRADU

Na nedavno održanom 59. Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Negotinu učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ iz Šapca osvojili su četiri prve i jednu treću nagradu.
Iako je tek treći razred Niže muzičke škole Irina Brodić, u klasi Helene Davidović, do sada je osvojila veliki broj nagrada. Još jedna u nizu ali ne i manje značajna za ovu nadasve talentovanu devojčicu predstavlja nešto posebno.
- Bilo je sjajno. Lepo smo se družili sa drugarima. Iako je žiri bio strog dok sam svirala bilo mi je lepo. Predstavila sam se sa obaveznom kompozicijom od Ramoa „Menuet“ i Šopenovim „Nokturno“. Pristaju mi te lagane kompozicije pune muzike tako da Šopena obožavam ““ kaže Irina, mali virtuoz za klavirom.
Za Dragoslava Vasiljevića iz Prnjavora, učenika petog razreda odseka harmonika Niže muzičke škole u klasi Katje Pupovac, ovo je samo još jedna u nizu ovogodišnjih prvih nagrada.
- Takmičenje je bilo jako. Da je bilo teško i nije. Harmonika je sama po sebi teška, ali kada nešto volite onda je lako. Ne predstavlja mi ni problem što moram da putujem iz Prnjavora na časove u Šabac ““ dodaje Dragoslav.
Njegov vršnjak, kada je u pitanju Muzička škola ali na odseku gitare u klasi Stanislava Stanojevića, Aleksa Šarčević, takođe je ove godine zabeležio niz uspeha.
- Osvojio sam prvu nagradu, 98 bodova. Bilo je teško. Tata mi svira klarinet pa sam odlučio da krenem u muzičke vode. U Bečeju sam osvojio prvo mesto, sto bodova. U Novom Sadu drugo mesto, a u Beogradu prvo. Nameravam da nastavim dalje i da upišem Srednju muzičku školu.
Kvartet gitara „Antika Moderna“ koga čine Lazar Marković, Bogdan Petrović, Luka Petrović i Konstantin Bečejić nastupio je prvi put u ovom sastavu osvojivši prvo mesto.
- Spremali smo se nekoliko meseci. Retko kad smo uspeli da se svi iskupimo zajedno ali smo uspeli da odsviramo najbolje što znamo ““ objašnjava Luka koji iza sebe ima zapažena solo takmičenja.
Kako je zajedničko vežbanje predstavljalo problem Lazar je sa drugom Bogdanom često vežbao zahvaljujući internetu.
- Potrebno je dosta vežbanja da bi se postiglo ono što sam želeo. Bogdan i ja se čujemo preko interneta. Onda vežbamo zajedno kako naše solo programe tako i za kamerni sastav. Učestvovali smo na republičkom takmičenju kao trio Bogdan, Luka i ja. Tu smo osvojili drugu nagradu. Lepše je u društvu. Ova nagrada mi je najdraža ““ ističe Lazar.
Za razliku od njih Konstantinu Bečejiću ovo je bilo prvo takmičenje i odličan početak i podstrek za dalje.
- Takmičenje je bilo dobro. Na početku sam imao tremu ali sam je prevazišao. Zadovoljan sam kako smo svirali. Drago mi je što smo osvojili prvu nagradu. Dopao mi se i Negotin. Bilo ja zabavno i zanimljivo, a posetili smo i Mokranjčevu kuću.
Ponosan na dečake iz kvarteta „Antika Moderna“ prof. Stevan Jović istakao je da su zbog svoje mladosti izazvali veliku pažnju kod publike, ali i zbog činjenice da su najmlađi ansambl koji je uspeo da izvede špansko-meksičku kompoziciju „Tierra Mestiza“.
- Profesorima je uvek zadovoljstvo i čast da rade sa talentovanom decom. Fascinantno mi je kada čujem decu od deset godina koja uopšte ne zvuče kao deca već kao odrasli ljudi sa izgrađenim stavovima i emocijama. Učenici su ispunili kako tehničke tako i muzičke zahteve osvojivši prvu nagradu na takmičenju sa najstrožim kriterijumima ““ naglasio je prof. Jović.
Samo pola boda nedostajalo je četrnaestogodišnjoj Nini Vasić iz Majura da umesto treće osvoji drugu nagradu. Trema je na kraju presudila.
- Ovo mi je prvo veće takmičenje. Nemam toliko iskustva sa nastupima ali sam se potrudila da to izađe kako treba. U klasi sam kod prof. Nebojše Vlaisavljevića tek godinu dana. Rezultat bi bio i bolji da sam duže kod njega. Prilikom upisa u Muzičku školu odabrala sam gitaru ali sam prebačena na violinu. Bilo mi je malo teže da se naviknem ali sam uspela ““ ističe Nina koju uskoro očekuje matura kako u osnovnoj tako i u Muzičkoj školi.
Prezadovoljni uspehom ovim mladih muzičkih virtuoza su i direktor Dragan Karić i profesori. U prilog tome ide i ukupan broj bodova koje je škola osvojila a to je 93,86 od mogućih sto.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa