14. maj 2015.14. maj 2015.
U KANCELARIJI ZA MLADE GRADA ŠAPCA PROSLAVLjEN MLADIŠIN I MLADININ ROĐENDAN

IGRAONICE ZA MALE I VELIKE

Od ponedeljka u prostorijama Kancelarije za mlade grada Šapca i Kulturnog centra bilo je veselo i razdragano. Drugari iz Predškolske ustanove „Naše dete“ učestvovali su u proslavi drugog Mladišinog i Mladininog rođendana.
- Rođendan je za najmlađe nekako najbitniji događaj pa smo i mi odlučili da naši najbitniji rođendan ponovo podelimo sa najmlađima. Želeli smo da predstavimo neke nove metode sa kojima mogu da rade i vaspitači i roditelji u svojim kućama. Naravno, i svi oni koji imaju bilo kakav kontakt sa decom. Za to su zaduženi studenti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače. Potrudili smo se da Kulturni centar i Kancelariju za mlade približimo deci i da im pokažemo da Kulturni centar ili bilo koja druga javana ustanova nije neki bauk i da nije samo za odrasle već je za svakog građanina našeg grada, a upravo i za njih najmlađe ““ rekla je Naila Mehmedović, direktorka Kancelarije za mlade.
Tokom petodnevne proslave, koja će se sutra privesti kraju, predškolci su imali priliku da se druže na veoma zanimljiv i kreativni način. Igraonica „Matematika kroz igru“, „Rođendanska maštaonica“, „Upoznavalica“, Likovna radionica „Bojanica-žvrljaonica“, Centrić za dečja prava i Centrić za buduće prvake pružili su mališanima mnogo više od igre.
- Studenti prve godine prvi put se susreću sa ovim vidom nastave i primene onoga što su naučili na predavanjima i na vežbama, dok studenti druge i treće godine, koji su već imali prilike da budu na praksi, pokazali su sve ono što su naučili. Sa Kancelarijom za mlade sarađujemo već drugu godinu ali smo, zbog prošlogodišnjih majskih poplava, bili sprečeni da do kraja sprovedemo svoje zamisli koje smo ovoga puta upotpunili sa više radionica ““ istakla je Marija Lukić, nastavnik praktične nastave.
Za studentkinje treće godine smera strukovni vaspitač Milicu Đukanović i Ivanu Lazić ovo je, posle predavanja iz metodika i prakse, bilo drugačije iskustvo. Ideje dobijene na predmetu vaspitanja za inkluzivnost i multikulturalnost realizovane su na najbolji mogući način.
- Mi već imamo određeno iskustvo na metodikama i na praksi ali ovo je dosta drugačije i mnogo nam znači u smislu našeg usavršavanja. Naš Centrić za dečja prava osmišljen je tako da kroz razgovor sa mališanima porazgovaramo i upoznamo ih sa njihovim pravima. Onda pričamo i o njihovim obavezama. Deca kasnije crtaju na papirima ono pravo koje su zapamtili, ali i neko svoje novo pravo koje su smislili. Najčešće dečaci smišljaju pravo da igraju fudbal, šta želi da jede, i slično. Od toga pravimo albume koje im poklanjamo za uspomenu ““ objasnila je uz osmeh Milica.
Da su izabrale pravi poziv potvrdili su osmesi i zadovoljstvo na njihovim licima. Isti osećaj imali su svi prisutni, od najmlađih do najstarijih učestvujući u ovoj veoma kreativnoj proslavi Mladišinog i Mladininog rođendana.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa