21. maj 2015.21. maj 2015.
ŠABAČKI EKOLOŠKI POKRET

BOGATSTVO FLORE I FAUNE

Povodom svetskog Dana biodiverziteta (biološka raznovrsnost) i evropskog Dana parkova, Šabački ekološki pokret je u subotu organizovao stručnu ekskurziju na Frušku goru.
Učesnici edukativne ekskurzije su bili pre svega članovi ekološkog pokreta i članovi ekološke sekcije iz Škole primenjenih umetnosti na čelu sa profesorom biologije Stefanom Erčićem.
Pre izlaska na teren predsednik Izvršnog odbora pokreta, Trifun Drobnjak je ukazao na na značaj obeležavanja Dana biodiverziteta koji ustanovljen na konferenciji Ujedinjenih nacija i Rio de Žaneriu posvećenoj životnoj sredini 1992. godine, od kada su sve države počele da štite floru i faunu i ustanovljenjem crvenih knjiga flore i faune, tako da su mnoge biljke i životinje spasene od izumiranja. Ovde se može doslovno primeniti ona dečja pesma “sve što raste i treba da raste, sve što cveta i treba da cveta“ što znači da svaka biljka i životinja ima svoju svrhu, iako to na prvi pogled, kao laicima nama čudno zvuči.
Edukaciju je vršio prof. Stefan Erčić, koji između ostalog rekao, da je Srbija proglašena za centar biodiverziteta u Evropi, što će privući veliki broj stručnjaka i naučnika iz ove oblasti,ali i turista, u našu zemlju.
Fruška gora je prvi proglašeni nacionalni park u Srbiji koji obuhvata oko 255 kmkv.U njoj raste preko 1000 različitih biljaka i boravi preko 300 životinjskih vrsta. Najveći broj vrsta nije autotohan, ali im fruškogorska klima odgovara, bez obzira što su donete i sa drugih kontinenata. Sama Fruška gora sa svojim gustim i visokim drvećem utiče delom i na klimu našeg prostora, zaustavljajući vetrove koji dolaze sa Karpata.
Profesor Erčić, probijajući se kroz vrleti fruškogorske šume, ekolozima objašnjavao na konkretnim primera specifičnosti pojedinih biljnih vrsta koje su prvi put videli, kao i životinjskih koje su pronađene u ovom prelepom naconalnom parku u tom trenutku.
U povratku su ekolozi posle napunjenih pluća čistim vazduhom posetili manastire Ravanicu u Vrdniku i Jazak u Jazku i time i duhovno napunili svoj organizam.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa