Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
ШАБАЧКИ ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ

БОГАТСТВО ФЛОРЕ И ФАУНЕ

Поводом светског Дана биодиверзитета (биолошка разноврсност) и европског Дана паркова, Шабачки еколошки покрет је у суботу организовао стручну екскурзију на Фрушку гору.
Учесници едукативне екскурзије су били пре свега чланови еколошког покрета и чланови еколошке секције из Школе примењених уметности на челу са професором биологије Стефаном Ерчићем.
Пре изласка на терен председник Извршног одбора покрета, Трифун Дробњак је указао на на значај обележавања Дана биодиверзитета који установљен на конференцији Уједињених нација и Рио де Жанериу посвећеној животној средини 1992. године, од када су све државе почеле да штите флору и фауну и установљењем црвених књига флоре и фауне, тако да су многе биљке и животиње спасене од изумирања. Овде се може дословно применити она дечја песма “све што расте и треба да расте, све што цвета и треба да цвета“ што значи да свака биљка и животиња има своју сврху, иако то на први поглед, као лаицима нама чудно звучи.
Едукацију је вршио проф. Стефан Ерчић, који између осталог рекао, да је Србија проглашена за центар биодиверзитета у Европи, што ће привући велики број стручњака и научника из ове области,али и туриста, у нашу земљу.
Фрушка гора је први проглашени национални парк у Србији који обухвата око 255 кмкв.У њој расте преко 1000 различитих биљака и борави преко 300 животињских врста. Највећи број врста није аутотохан, али им фрушкогорска клима одговара, без обзира што су донете и са других континената. Сама Фрушка гора са својим густим и високим дрвећем утиче делом и на климу нашег простора, заустављајући ветрове који долазе са Карпата.
Професор Ерчић, пробијајући се кроз врлети фрушкогорске шуме, еколозима објашњавао на конкретним примера специфичности појединих биљних врста које су први пут видели, као и животињских које су пронађене у овом прелепом нацоналном парку у том тренутку.
У повратку су еколози после напуњених плућа чистим ваздухом посетили манастире Раваницу у Врднику и Јазак у Јазку и тиме и духовно напунили свој организам.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa