21. maj 2015.21. maj 2015.
U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE 30. MAJA DRUŠTVO UČITELjA ŠAPCA POKLONIĆE SADNICE

PAULOVNIJE ZA PRVAKE

Društvo učitelja Šapca i firma „Planto“ iz Markovca, Šumadija, u saradnji sa Gradskom upravom Šapca, u subotu, 30. maja od 12 časova u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu organizovaće akciju podele sadnica osnovnim školama. Kako će se naredne sedmice, 5. juna, obeležiti i Svetski dan zaštite životne sredine ova vredna donacija biće samo jedan od načina da se poveća ekološka svest najmlađih.
- Decu učimo da su šume pluća ove planete i da je važan značaj ekologije i očuvanja životne sredine. Ovo je takođe jedan od načina da ih naučimo da sačuvaju to blago. Ne za nas nego za neke buduće generacije koje dolaze. Svaka škola dobiće po deset sadnica brzorastućeg drveta paulovnija koje je poreklom iz Kine, a koje se koristi kao obnovljivi izvori energije, prvenstveno u Španiji, Portugaliji i drugim zemljama. U ovom slučaju drvo će kod nas biti ukrasno jer ima veoma lep ljubičasti cvet. Akcija „Da rastemo zajedno ““ „Planto“, paulovnija i Društvo učitelja Šapca deci ovoga grada“ naišla je na veliko odobravanje Gradske uprave koja je već želela da takvu vrstu drveta posadi na nekim zasadima po obodima grada, na Starom gradu, itd. Mi smo sticajem okolnosti kao Društvo učitelja došli u kontakt sa firmom „Planto“ koja je smatrala da je ovo lep način da nešto učini za sve učenike sa teritorije grada Šapca ““ rekla je Suzana Mijušković, predsednica Društva učitelja Šapca.
Oko sto dvadeset sadnica, vrednosti od pet do petnaest evra, u zavisnosti od veličine, biće podeljeno učiteljima i učenicima prvog razreda.
- I ranije su učenici prvog razreda sadili drveće. Kako se paulovnija sadi u maju ili septembru odlučili smo se da to bude maj jer će tako sadašnji prvaci moći u novoj školskoj godini, od septembra, da vide svoje drveće koliko je poraslo. Škole će imati slobodu da to drvo zasade gde žele. Firma će održati kratku prezentaciju oko održavanja drveta koje je veoma lako. Mi ćemo pričati o ekologiji, očuvanju zdrave životne sredine. Učenici prvog razreda koji budu prisutni sa učiteljima dobiće reklamne majice od firme tako da će znati da su prisustvovali jednom lepom događaju koje je organizovalo Društvo učitelja Šapca ““ istakla je Mijuškovićeva.

O. G.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa