21. maj 2015.21. maj 2015.
DRAGOSLAV VASILjEVIĆ, UČENIK MUZIČKE ŠKOLE „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“

HARMONIKA ZLATA VREDNA

Iako nema svoj lični instrument u proteklih šest godina mladi Prnjavorčanin osvojio je dvadeset pet prvih nagrada, nebrojeno pehara i diploma
Ni razdaljina ni problemi oko instrumenta ne mogu sprečiti Dragoslava Vasiljevića iz Prnjavora da se bavi onim što najviše vole, a to je sviranje na harmonici. Ljubav prema ovom muzičkom instrumentu nasledio je od svoga oca Vitomira i starijeg brata Stefana. Od 2009. godine pa sve do danas učenik petog razreda Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ osvojio je dvadeset pet prvih nagrada od kojih osamnaest laureata. Samo u ovoj godini bio je laureat četiri puta i to na DžVII Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Loznici, VI Internacionalnom festivalu harmonike „Akordeon art“ u Sarajevu, VII Međunarodnom festivalu „Dani harmonike“ u Ugljeviku, DžDž Internacionalnom festivalu „Dani harmonike“ u Smederevu, dok je na 59. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Negotinu osvojio prvu nagradu.
- Veliki je broj nagrada ali mi je najdraža sa takmičenja u Ugljeviku gde sam ove godine bio pobednik celokupnog takmičenja. Dobio sam i prelazni pehar, „krilati“ kako ga inače zovu. Takođe mi je drago i takmičenje u Loznici gde sam imao najviše bodova na celokupnom takmičenju, a dobio sam i pehar ““ prezadovoljan je postignutim Dragoslav koji će 3. jula napuniti četrnaest godina.
Pobednički niz započet je pre šest godina, 20. maja 2009. godine, u Smederevu. Prvo takmičenje, prva nagrada i uz to još laureat.
- U početku nisam verovao da sam pobedio pošto je bilo prvo takmičenje. Nisam uopšte ni obraćao pažnju na to da li ću pobediti ili neću. Lep je osećaj. Zatim su krenule da se ređaju nagrade. A sve to je postignuto zahvaljujući mom radu sa prof. Katjom Pupovac koja je uz mene bila svih ovih godina. Iza svega stoji dosta sati provedenih u vežbanju. Naporno je. Nije lako izvoditi klasičnu muziku na harmonici ali to je ono što volim. Dok sviram razmišljam o onome što ću izvesti. Tokom takmičenja uspevam da se isključim, da ne razmišljam, ali uvek ima treme, uvek se uplašim ““ iskren je ovaj veoma talentovani tinejdžer koji istovremeno pohađa i sedmi razred OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ gde je odličan učenik.
Treće dete u porodici Vasiljević uspešno krči put ka Srednjoj muzičkoj školi. San mu je da završi i Muzičku akademiju. Uz puno entuzijazma, volje i rada, ali i pomoći roditelja na pravom je putu iako, verovali ili ne, još uvek nema svoj lični instrument.
- Veoma, veoma je teško. Nekada i po četiri puta u toku sedmice mora da dođe iz Prnjavora do Muzičke škole. Poslednje dve, tri godine, kako vlada kriza nije nimalo lakše. Prošlogodišnje poplave su nas dotukle. Ipak, moramo da nađemo načina i da savladamo sve to. Teško je ali i žalosno kako za njega tako i za drugu talentovanu decu koja ne mogu da dođu do instrumenta. Jedina uteha je sve ovo što je on postigao sa profesorkom Katjom Milošević, sada Pupovac, i naravno, uz apsolutnu i korektnu podršku direktorka škole Dragana Karića koji je izašao u susret davši Dragoslavu školski instrument. Bez svega toga on ne bi uspeo. Sve je to jedan lanac. Dete koje ima talenat, rad, profesor i instrument. Zbog finansijske situacije nije mogao da ode ni na jedno takmičenje u inostranstvo gde bi sigurno imao uspeha. Zbog istog problema stariji sin, koji je završio Nižu muzičku školu, nije uspeo da nastavi dalje. Nadamo se da se sa Dragoslavom neće ponoviti ista situacija ““ uveren je otac Vitomir, poznatiji kao Vita među meštanima gde pri Domu kulture u Prnjavoru vodi orkestar.
Podršku Dragoslavu daju i mama Vesna i sestra Tanja koja trenutno studira u Beogradu, a pre svega njegova profesorka koja veruje u mogućnosti svoga učenika.
- Dragoslav je vredan, izuzetno talentovan đak. Ali talenat je samo jedan mali deo koji garantuje uspeh. Moraju mnoge kockice da se poklope. Najpre, on mora mnogo da radi. Drugo, treba da postoji podrška roditelja koja postoji i veliki entuzijazam jer na časove dolazi iz Prnjavora. Takođe, treba da postoji velik entuzijazam i rad profesora. Nas ovde u školi na odseku harmonike krasi timski rad. Možda se to i ne zna ali Muzička škola ima izuzetno stručan odsek harmonike. To su profesori koji su studirali, završili visoke škole u Rusiji, Ukrajini, Nemačkoj, BiH, Srbiji. Mnogo toga utiče na taj konačan rezultat i prvu nagradu na takmičenju. U drugom polugodištu kreće intenzivan rad. Tada je već program iščitan. Sigurno izvodi na pamet. E, onda kreće ukrašavanje. Taj filigranski rad koji zahteva puno truda i strpljenja kako njegovog tako i mog. On je izuzetno talentovan a ja izuzetno uporna i na kraju rezultat bude sjajan. Eto, već četvrti put je laureat na „Akordeon artu“ u Sarajevu od ukupno šest učešća ““ sa osmehom dodaje prof. Katja.
Da nimalo nije jednostavno gledati svoga učenika na takmičenju potvrđuje i jedna anegdota.
- Kada sam bila đak nisam mogla da verujem svom profesoru da je to tako dok Dado nije prvi put nastupio na takmičenju. Imala sam obavezu da njegov nastup snimim kamerom. Nisam imala stalak nego sam je držala u rukama. Taj snimak uopšte nije upotrebljiv da se pogleda jer slika drhti zbog drhtanja moje ruke. Vremenom to se prevazišlo. Nemamo toliku tremu ni on ni ja ali nikad nije svejedno zato što je veliki trud i ogroman rad iza nas. Naravno, želimo da taj nastup uspe i da on da sve od sebe. Zbog toga postoji ta blaga nervoza i trema.
Oboje ističu da je najvažniji dogovor kako po pitanju odabira programa tako i tokom priprema. Uveliko razmišljaju o narednoj školskoj godini. Nadaju se da će, ako finansije dozvole, moći da pokažu sve što su naučili i savladali na takmičenju u Kastelfidardu u Italiji.
- Želeli bismo i Dragoslav i ja da se zahvalimo svim profesorima u školi koji su imali razumevanja i koji su uvek kad je bilo to potrebno izdvojili vreme za nas da dođu, da saslušaju, da nam daju savet, kao i direktoru škole koji je izašao u susret na taj način što je Dragoslavu ustupio školski instrument da na njemu vežba kod kuće i da nastupa.
S obzirom na kvalitete koje poseduje nadamo se da ćemo već u septembru pisati o još jednom Dragoslavljevom uspehu. Isto tako nadamo se da će već do tada u svojim rukama imati preko potreban instrument kojim će osvajati nagrade na ponos svoga mesta, grada Šapca i zemlje koja obiluje muzičkim talentima.
Osim Dragoslava u klasi Katje Pupovac ima još talentovanih đaka. Jedan od njih je i Nemanja Milenković, učenik petog razreda Niže muzičke škole. On je ove godine osvojio prve nagrade na VII Međunarodnom festivalu „Dani harmonike“ u Ugljeviku i na DžDž Internacionalnom festivalu „Dani harmonike“ u Smederevu.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa