28. maj 2015.28. maj 2015.
NA REPUBLIČKOJ SMOTRI UČENIČKOG LIKOVNOG STVARALAŠTVA NAGRADE ZA UČENIKE ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

BLISTAVA PREDANOST RADU

Na izmaku školske godine učenici Škole primenjenih umetnosti ponovo su zabeležili uspeh i to na Republičkoj smotri učeničkog likovnog stvaralaštva. Dva prva mesta, jedno drugo i dva treća u kategoriji srednjih umetničkih škola u Srbiji više su nego dovoljan razlog za potvrdu izuzetnog talenta ovih mladih umetnika, ali i velikog entuzijazma i uloženog truda i rada njihovih profesora.
- Svakodnevni trogodišnji rad sa profesorkom kaligrafije Natašom Jovanović na sekciji urodio je plodom i doveo do toga da dobijem prvu nagradu na ovom konkursu. Prošle godine sam osvojila treće mesto, ali od tada sam mnogo radila, usavršavala se, učestvovala na raznim konkursima, radionicama... Trud se isplatio, nagradu sam dobila za kaligrafski rad što me posebno raduje jer ona pokazuje koliko sam napredovala u ovoj, mojoj omiljenoj, veštini umetničkog izražavanja ““ oduševljena je Milica Nikolić, učenica III2.
Najviše uspeha učenici Škole primenjenih umetnosti imali su kada je u pitanju grafika. Teodora Obradinović i Aleksandar Maksimović, učenici II2, osvojili su prvo i treće mesto, dok je učenici II4 Emiliji Ruvidić pripala druga nagrada.
- Nagrada koju sam dobila znači mi puno. Ona je nagrada za moj rad i trud i velika motivacija za dalji rad i napredovanje. Vrlo sam ponosna na sebe, na svoj uspeh i na svoju školu koja mi je omogućila uslove za rad. Isto tako, mislim da je i škola ponosna na mene i da i njoj ovaj uspeh znači kao meni. Nadam se da će i ubuduće biti još ovakvih nagrada ““ ubeđena je Teodora.
Pored predanosti, kada je u pitanju rad sa decom, po mišljenju njihove profesorke mentora Nataše Jovanović, dobitnice priznanja za dugogodišnje unapređivanje nastave likovne kulture, potrebni su, pre svega, motivacija, afinitet, bogatstvo emocija i ljubav.
- Sve se to u nama prepliće, neguje i nadograđuje iskustvima sazdanim od uspona (pobeda, nagrada, priznanja) i padova, kada se u radovima ne prepoznaje kvalitet i poruka. Umetnost je prosto igra ““ mnogo nudi, a mi uzimamo ono što nam treba. Jezik umetnosti je prepoznatljiv, pa nije teško na vreme pronaći među učenicima prave talente. Takvi đaci se izdvajaju kvalitetom, željom, ambicijom i energijom. I upravo u tom prepoznavanju je možda i suština mog poziva. A učenicima nije važno utrošeno vreme, niti kvalitet materijala na kome i sa kojim rade, važnije je da svoju kreaciju, sopstvenom željom i vizijom, iznesu do kraja. Lepo ih je gledati kako su predani radu, kako zablistaju kad im uputim pozitivan komentar, podstrek da nastave, i kako uživaju u toj igri mašte i sopstvenog talenta. Sa pravom mogu da kažem da su učenici pravi biseri, koje ja, kao njihov profesor prepoznajem i brusim, tako što im dopuštam da kreiraju sopstvenu zamisao, kako bi radovi bili prepoznatljivi po svojoj posebnosti i načinu improvizacije. Uz moje nadgledanje i eventualne intervencije obostrani uspesi su neizbežni. Nagrade doživljavam kao nešto relativno, ali se svakako radujem kad drugi u našem radu prepoznaju kvalitet i poruku ““ ističe prof. Jovanović.
Nije izostala nagrada, i to treća, za skulpturu koja je dodeljena Milošu Simiću, učeniku I2 čiji je profesor mentor bila Dragana Mališić Marković. Školi primenjenih umetnosti dodeljena su i priznanja za uspešne kolekcije kaligrafije, fotografije i grafike. Ponos na svoje učenike, ali i profesore, nije krila ni direktorka škole Nevenka Đokić istakavši da je u ovoj školskoj godini trideset učenika dobilo jednu od prve tri nagrade na republičkim i međunarodnim konkursima.
- To je za njih sigurno veliki podstrek za dalji rad i napredovanje. Takođe, ogromna zasluga za njihov uspeh pripada i profesorima. Nataša Jovanović je godinama jedan od najnagrađivanijih nastavnika u našoj školi, veoma je posvećena pedagoškom radu, uspešno vodi Kaligrafsku sekciju, a njena energija i entuzijazam se prenose i na učenike. Zasluženo je dobila priznanje za dugogodišnje unapređivanje nastave likovne kulture ““ rekla je direktorka.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa