11. jun 2015.11. jun 2015.
ODRŽANA 32. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE BOGATIĆ

USVOJEN REBALANS BUDžETA

Odbornici pored ostalih, usvojili odluku o završnom računu opštinskog budžeta za 2014. i izmenjenu i dopunjenu odluku o opštinskoj kasi u tekućoj godini. Renovirana prvousvojena Strategija održivog razvoja opštine za pet narednih godina i kao takva ponovo prihvaćena. Imenovani direktori, Slobodan Kovačević, Centra za socijalni rad u Bogatiću i Matija Milovanović, Javnog preduzeća Direkcije za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju
Obrazlažući nalaze revizora, povodom usvajanja završnog računa budžeta opštine Bogatić za prošlu godinu, na redovnoj sednici Skupštine opštine, održanoj prošlog ponedeljka, Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić je prihvatio sugestije iz izveštaja ovlašćenih kontrolora budžeta u kome se u završnoj konstataciji između ostalog kaže da finansijski izveštaji prikazuju istinito i objektivno, po svim materijalno značajnim pitanjima, finansijski položaj opštine Bogatić, na dan 31. decembra 2014. godine. Predsednik je dalje konstatovao da su izvršeni prihodi i planirani rashodi usklađeni, a suficit od oko 65 miliona dinara u prošloj godini, rezultat je prvenstveno ne izvršenih poslova na dogradnji sportske hale u Bogatiću i ambulante u Dublju, što bi trebalo da bude urađeno u ovoj godini.
Uzimajući dalje učešće u radu sednice po pitanju predložene odluke o prvoj izmeni i dopuni odluke o budžetu opštine za ovu godinu, predsednik Beserovac je naglasio da je uvećanje na strani prihoda rezultat dobre naplate poreza, na čemu će i u buduće insistirati, budući da ni zahtevi budžetskih korisnika nisu mali, a do novca se sve teže dolazi. Na nezavidnu situaciju u poljoprivredi ove lokalne samouprave, od koje živi više od 90 odsto žitelja, posebno su ukazali odbornici opozicije.
Kad je u pitanju nova odluka o Strategiji održivog razvoja, usvajajući je Ivana Đukić je rekla da se radi o reviziji one iz 2010.-2020, budući da su i mnogi projekti iz iste redefinisani. Nova se odnosi na period 2015.-2020.
Odbornici su imenovali za direktora u narednom četvorogodišnjem periodu, Slobodana Kovačevića ( diplomirani ekonomista iz Bogatića), Centra za socijalni rad u Bogatiću i Matiju Milovanovića, iz Klenja, istog visokog obrazovanja za direktora Direkcije za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju oipštine Bogatić. Oni su se kraćim obraćanjem zahvalili pre svega odbornicima na izboru uz obećanje da će još odgovornije i upornije raditi poslove na koje su imenovani.
Miroslav Dabić u ime odbornika Srpske napredne stranke rekao je da oni više neće glasati po bilo kakvom pitanju, koje se tiče otvaranja posebnog preduzeća Parking servis u Bogatiću. Odbornici opozicije su zamerili što već postoji direktor ovog, zvanično ne otvorenog preduzeća, koji kako su primetili već prima platu iz opštinskog budžeta.
Ovog puta jedino nije usvojen predlog odluke o drugoj izmeni i dopuni odluke o lokalnim komunalnim taksama, jer je rezultat glasanja bio nerešen 11:11 uz dva neopredeljena odbornika.
Slobodan Đurković, direktor JKP Bogatić, kratko je upoznao prisutne o predloženom izveštaju o radu ovog preduzeća u protekloj godini i nekim izmenama za 2015, naglašavajući da najviše problema imaju oko naplate računa za potrošenu vodu, bez obzira što na razne načine pokušavaju da pomognu građanima oko izmirenja ove obaveze.
U sličnom tonu i bez diskusije prošlo je obrazloženje Matije Milovanovića oko izveštaja o radu i finansijskom poslovanju Direkcije za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju opštine Bogatić u 2014.
Oba izveštaja su posebno iscrpna i odbornici su ih bez komentara usvojili.
Bez mnogo diskusije usvojen je i predlog odluke o prvoj izmeni i dopuni odluke o izvođenju hitnih radova na sanaciji i nadgradnji desnog nasipa Drine od Banovog Broda do Badovinaca, na dužini od 21 kilometar, što pripada zaštitnom sistemu Mačva, zapadna zona, na području ove opštine. Problemi oko eksproprijacije zemljišta i izvođenja radova se uspešno prevazilaze i poslovi teku prema utvrđenoj dinamici. Ovako obrazloženje, dao je predsednik opštine Bogatić, ističući da su poslovi važni i veliki. Radi se čak o 530 njiva, manjih i većih koje po istom postupku treba eksproprisati, a prisutno je dosta imovinsko-pravnih problema.
Pri kraju sednice za predsednika i člana komisije za davanje u zakup, sprovođenjem postupka javnog nadmetanja, poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, posle razrešenja dužnosti prethodnih, imenovani su novi ljudi. Za predsednika ove komisije Dragan Josipović, a člana Siniša Sević.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa