11. jun 2015.11. jun 2015.
U GALERIJI „VLADISLAV LALICKI“ ŠABAČKOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA STRIPA NEVENE MITROVIĆ

DUHOVITA STRANA SRPSKE ISTORIJE

U svet stripa i karikature Nevena Mitrović, maturant Škole primenjenih umetnosti, zakoračila je još u detinjstvu. Napajajući se na izvorima srpskih epskih pesama koje je sakupio Vuk Karadžić jedan od najvećih srpskih junaka, Marko Kraljević, postao je junak i Neveninih priča zaogrnutih u ruho društva i generacije kojoj sama autorka pripada. I upravo sa tim dečački nestašnim, jogunastim, samoljubivim, spremnim na šalu Markom mogli su se upoznati šabački zaljubljenici u strip u galeriji „Vladislav Lalicki“ Šabačkog pozorišta.
Radovi koji su nastajali prethodnih pet godina, koliko se objavljuju u „Politikinom“ nedeljnom dodatku „Politikin magazin“, svedoče o vremenu u kome strip i dalje odoleva savremenoj tehnologiji koja preuzima primat kod mladih.
- U dvadeset prvom smo veku. Kad sam ja bio klinac, a to je bilo u dvadesetom veku, nije bilo ni kompjutera, ni mobilnih telefona. Pisali smo pisma, slali razglednice, za Novu godinu čestitke, u školi čitali školsku literaturu, beletristiku, a jedva smo čekali petak da na kiosku kupimo „Politikin zabavnik“. U mom kraju se strip veoma čitao. Onaj ko nije čitao strip u detinjstvu bio je siromašan. Strip je danas ozbiljna stvar, priča. Ne kažu džabe da je strip osma umetnost što je tačno. To pokazuje i rad mlade Valjevke Nevene Mitrović kojoj želim napredak u radu i daljem školovanju ““ rekao je glumac Šabačkog pozorišta Duško Stevanović otvarajući izložbu 11. juna.
Izabravši vrlo rano svoje životno opredeljenje, i to još u petom razredu osnovne škole kada je zakoračila u svet stripa, Nevenu je životni put odveo u Školu primenjenih umetnosti gde je upravo ovih dana maturirala na obrazovnom profilu konzervator kulturnih dobara ““ pozlatar. Iza sebe ima jedanaest međunarodnih i republičkih nagrada, dve samostalne izložbe stripa i to u „Srećnoj galeriji“ Studentskog kulturnog centra Beograd i beogradskom Domu omladine, kao i važnije grupne izložbe 46. i 47. „Pjer“, 2013. i 2014., 22. Međunarodni festival humora i satire „Zlatna kaciga“ prošle godine u Kulturnom centru Kruševac.
- Posebno mi je zadovoljstvo i čast što sam izlagala u pozorištu i što će Šapčani moći posle Beograda da vide moj strip. To je jedan veliki uspeh za mene s obzirom da se posle Doma omladine Beograda 2011. i Studentskog kulturnog centra izložba preselila i u Šabac. Šapčani su mi dali još veći podstrek za dalji uspeh i za dalji rad i na tome im hvala. Period u Školi primenjenih umetnosti je bio lep u smislu sazrevanja, kako životnog tako i umetničkog. Trudiću se da to bude još bolje, još impresivnije, da to dostigne neki vrhunac kroz vreme. Neću odustati ni od Marka. Nastojaću da i po tom pitanju budem još bolja i da se usavršim ““ obećala je Nevena koja namerava da upiše zidno slikarstvo na beogradskoj Likovnoj akademiji.
Verujemo da će ova nadasve talentovana Valjevka uspeti u svojim nastojanjima i da ćemo u budućnosti videti još neku izložbu. Do tada Šapčani će deo njenog velikog strip opusa moći da pogledaju do tridesetog juna.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa