Инфо

Берза

  • aero 1.182 ▲ 6,49%
  • enhl 668 ⚫ 0,00%
  • fito 2.700 ⚫ 0,00%
  • gmon 1.700 ⚫ 0,00%
  • niis 687 ▼ -0,29%
  • tgas 11.000 ▲ 1,83%
(18. јун 2015.)
РАДИОНИЦА ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ

ПРЕДЛОЗИ ГРАЂАНА ДА УЂУ У БУЏЕТ

БИРН и НАЛЕД су прошле среде у Градској управи у Шапцу организовали радионицу о укључивању грађана у буџетски процес. Том приликом су представили пројекат Партиципативно буџетирање, који спроводе уз подршку града Шапца.
Промовисан је концепт за укључење грађана у процес доношења буџетских одлука и управљања буџетом. Према речима Слободана Георгиева, пројектног координатора БИРН, циљ је мотивисати грађане да размишљају о томе шта би њихов град могао да учини да би био боље место за живот.
-Ми овде предлажемо сет активности које би требало заједно да ураде локална самоуправа и грађани, уз подршку медија и бизнис заједнице, да би све предлоге које грађани имају сакупили и представили. Затим би се организовало гласање за те предлоге и на тај начин обавезала локална самоуправа да изврши оно што је договорено кроз овај процес, објаснио је Георгиев.
Резултати гласања би били представљени локалној Скупштини и организовала би се јавна расправа, где би грађани били позвани да расправљају о буџету. Георгиев истиче да желе да повећају ниво транспарентности рада локалне самоуправе, са једне стране, и истовремено да едукују грађане да схвате какав је буџетски процес.
-Ако ове године акцију у Шапцу изведемо како смо замислили, то би могла да буде пракса која ће се спроводити и касније. Ово смо већ радили у многим градовима и општинама у Србији, додао је Георгиев.
М.Ф.

Најновији број

10. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa