18. jun 2015.18. jun 2015.
RADIONICA PARTICIPATIVNO BUDžETIRANjE

PREDLOZI GRAĐANA DA UĐU U BUDžET

BIRN i NALED su prošle srede u Gradskoj upravi u Šapcu organizovali radionicu o uključivanju građana u budžetski proces. Tom prilikom su predstavili projekat Participativno budžetiranje, koji sprovode uz podršku grada Šapca.
Promovisan je koncept za uključenje građana u proces donošenja budžetskih odluka i upravljanja budžetom. Prema rečima Slobodana Georgieva, projektnog koordinatora BIRN, cilj je motivisati građane da razmišljaju o tome šta bi njihov grad mogao da učini da bi bio bolje mesto za život.
-Mi ovde predlažemo set aktivnosti koje bi trebalo zajedno da urade lokalna samouprava i građani, uz podršku medija i biznis zajednice, da bi sve predloge koje građani imaju sakupili i predstavili. Zatim bi se organizovalo glasanje za te predloge i na taj način obavezala lokalna samouprava da izvrši ono što je dogovoreno kroz ovaj proces, objasnio je Georgiev.
Rezultati glasanja bi bili predstavljeni lokalnoj Skupštini i organizovala bi se javna rasprava, gde bi građani bili pozvani da raspravljaju o budžetu. Georgiev ističe da žele da povećaju nivo transparentnosti rada lokalne samouprave, sa jedne strane, i istovremeno da edukuju građane da shvate kakav je budžetski proces.
-Ako ove godine akciju u Šapcu izvedemo kako smo zamislili, to bi mogla da bude praksa koja će se sprovoditi i kasnije. Ovo smo već radili u mnogim gradovima i opštinama u Srbiji, dodao je Georgiev.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa