Инфо

Берза

  • aero 1.700 ▲ 0,30%
  • dinnpb 3.425 ⚫ 0,00%
  • jesv 5.050 ⚫ 0,00%
  • niis 687 ⚫ 0,00%
(23. јул 2015.)
СРПСКА НАРОДНА ПАРТИЈА

МЕМОРИЈАЛНИ КОМПЛЕКС СРПСКИХ ЖРТАВА ГЕНОЦИДА

Српска народна партија ће у Народној скупштини Републике Србије покренути званичну иницијативу да се изгради “Меморијални комплекс српских жртава геноцида“ који ће у себи садржати научно-истраживачки и образовни институт који ће се бавити истраживањем геноцида, етничких чишћења и масовних злочина над Србима у 20. веку, најавио је данас Ненад Поповић, председник Српске народне партије.
Поповић је на конференцији „Геноцид над српским народом у 20. веку“ која је одржана у Медија центру, објаснио да би овај комплекс чинили музеј геноцида, архиве, споменици, едукативни центри са мултимедијалним садржајима, изложбени простор蓦
- Била би то јединствена, највећа збирка докумената о геноциду над српским народом у 20. веку. И што је најважније ““ збирка имена и презимена и подаци о свим српским жртвама током 20 века- објаснио је Поповић.
Он је истакао да су Срби народ који је, процентуално, у односу на број припадника, уз јеврејски народ, током 20. века, претрпео највећи геноцид и етноцид на кугли земаљској.
- Други народи славе и величају своје жртве, а ми се, тако се чини, стидимо свог националног идентитета и историје, јер немамо ни званичне датуме за обележавање страдања српског народа, нити споменике који би веродостојно представљали српске жртве и геноцид почињен над нашим народом. На нашу националну срамоту, нити једна власт, од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије, преко Титове Југославије, до данас ““ није била посебно заинтересована за пописивање српских жртава у ратовима током 20. века ““ од Првог и Другог балканског, преко Првог и Другог светског рата, до грађанских ратова на простору бивше СФРЈ и на Косову и Метохији, закључно са НАТО агресијом 1999. године- рекао је Поповић и додао да „не само да ти српски страдалници нису побројани, него до дана данашњег немамо ни јединствену базу с подацима о гробљима, последњим почивалиштима и стратиштима тих жртава. А величина једног народа огледа се баш у односу према својим прецима“¦“
- Сада је време да исправимо ту неправду. Да их поколења која долазе никада не забораве, а да се злочини који су почињени над Србима ““ никада не понове- поручио је Поповић.
Задатак ове генерације историчара, али и политичара, јесте да учине све да се спрече покушаји прекрајање историје, и да се не дозволи да на српски народ, који је један од народа који је највише страдао у Европи у 20. веку ““ буде ударен печат геноцида. Такав покушај имали смо недавно у Савету безбедности УН, када је, само захваљујући вету пријатељске Русије, спречено усвајање британске резолуције о Сребреници. Усвајање ове резолуције могло је да има несагледиве последице по све будуће генерације нашег народа. Да је британска резолуција усвојена, у свим читанкама на свету деца би учила да су Срби геноцидан народ, а политичке последице би довеле до тога да Република Српска буде дестабилизована и срушена под образложењем да је творевина настала на геноциду.
Током Другог светског рата извршен је највећи геноцид над српским становништвом, у коме је око милион Срба убијено на подручју тзв. НДХ и остатка окупиране Југославије. Срби су од стране “усташа“ системски убијани у логорима у Јасеновцу, Госпићу, Јадовну, на Пагу, Максимовића шталама, у крашким јамама Велебита, логорима Горња Ријека, Тења, Керестинец, Крушчица, Лепоглава, Цапраг.
На нашу националну срамоту, нити једна власт, од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије, преко Титове Југославије, до данас ““ није била посебно заинтересована за пописивање српских жртава у ратовима током 20. века ““ од Првог и Другог балканског, преко Првог и Другог светског рата, до грађанских ратова на простору бивше СФРЈ и на Косову и Метохији, закључно са НАТО агресијом 1999. године.
Не само да ти српски страдалници нису побројани, него до дана данашњег немамо ни јединствену базу с подацима о гробљима, последњим почивалиштима и стратиштима тих жртава. А величина једног народа огледа се баш у односу према својим прецима“¦
Сада је време да исправимо ту неправду.
Зато ће фондација „Свети Александар Невски“ и Српска народна партија, у парламенту Републике Србије, покренути званичну иницијативу да се изгради “Меморијални комплекс српских жртава геноцида“ који ће у себи садржати научно-исраживачки и образовни институт који ће се бавити истраживањем геноцида, етничких чишћења и масовних злочина над Србима у 20. веку. Овај комплекс би чинили музеј геноцида, архиве, споменици, едукативни центри са мултимедијалним садржајима, изложбени простор蓦 Била би то јединствена, највећа збирка докумената о геноциду над српским народом у 20. веку. И што је најважније ““ збирка имена и презимена и подаци о свим српским жртвама током 20 века.
Да их поколења која долазе никада не забораве, а да се злочини који су почињени над Србима ““ никада не понове.

Најновији број

8. новембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa