23. jul 2015.23. jul 2015.
SRPSKA NARODNA PARTIJA

MEMORIJALNI KOMPLEKS SRPSKIH ŽRTAVA GENOCIDA

Srpska narodna partija će u Narodnoj skupštini Republike Srbije pokrenuti zvaničnu inicijativu da se izgradi “Memorijalni kompleks srpskih žrtava genocida“ koji će u sebi sadržati naučno-istraživački i obrazovni institut koji će se baviti istraživanjem genocida, etničkih čišćenja i masovnih zločina nad Srbima u 20. veku, najavio je danas Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije.
Popović je na konferenciji „Genocid nad srpskim narodom u 20. veku“ koja je održana u Medija centru, objasnio da bi ovaj kompleks činili muzej genocida, arhive, spomenici, edukativni centri sa multimedijalnim sadržajima, izložbeni prostori“¦
- Bila bi to jedinstvena, najveća zbirka dokumenata o genocidu nad srpskim narodom u 20. veku. I što je najvažnije ““ zbirka imena i prezimena i podaci o svim srpskim žrtvama tokom 20 veka- objasnio je Popović.
On je istakao da su Srbi narod koji je, procentualno, u odnosu na broj pripadnika, uz jevrejski narod, tokom 20. veka, pretrpeo najveći genocid i etnocid na kugli zemaljskoj.
- Drugi narodi slave i veličaju svoje žrtve, a mi se, tako se čini, stidimo svog nacionalnog identiteta i istorije, jer nemamo ni zvanične datume za obeležavanje stradanja srpskog naroda, niti spomenike koji bi verodostojno predstavljali srpske žrtve i genocid počinjen nad našim narodom. Na našu nacionalnu sramotu, niti jedna vlast, od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, preko Titove Jugoslavije, do danas ““ nije bila posebno zainteresovana za popisivanje srpskih žrtava u ratovima tokom 20. veka ““ od Prvog i Drugog balkanskog, preko Prvog i Drugog svetskog rata, do građanskih ratova na prostoru bivše SFRJ i na Kosovu i Metohiji, zaključno sa NATO agresijom 1999. godine- rekao je Popović i dodao da „ne samo da ti srpski stradalnici nisu pobrojani, nego do dana današnjeg nemamo ni jedinstvenu bazu s podacima o grobljima, poslednjim počivalištima i stratištima tih žrtava. A veličina jednog naroda ogleda se baš u odnosu prema svojim precima“¦“
- Sada je vreme da ispravimo tu nepravdu. Da ih pokolenja koja dolaze nikada ne zaborave, a da se zločini koji su počinjeni nad Srbima ““ nikada ne ponove- poručio je Popović.
Zadatak ove generacije istoričara, ali i političara, jeste da učine sve da se spreče pokušaji prekrajanje istorije, i da se ne dozvoli da na srpski narod, koji je jedan od naroda koji je najviše stradao u Evropi u 20. veku ““ bude udaren pečat genocida. Takav pokušaj imali smo nedavno u Savetu bezbednosti UN, kada je, samo zahvaljujući vetu prijateljske Rusije, sprečeno usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici. Usvajanje ove rezolucije moglo je da ima nesagledive posledice po sve buduće generacije našeg naroda. Da je britanska rezolucija usvojena, u svim čitankama na svetu deca bi učila da su Srbi genocidan narod, a političke posledice bi dovele do toga da Republika Srpska bude destabilizovana i srušena pod obrazloženjem da je tvorevina nastala na genocidu.
Tokom Drugog svetskog rata izvršen je najveći genocid nad srpskim stanovništvom, u kome je oko milion Srba ubijeno na području tzv. NDH i ostatka okupirane Jugoslavije. Srbi su od strane “ustaša“ sistemski ubijani u logorima u Jasenovcu, Gospiću, Jadovnu, na Pagu, Maksimovića štalama, u kraškim jamama Velebita, logorima Gornja Rijeka, Tenja, Kerestinec, Kruščica, Lepoglava, Caprag.
Na našu nacionalnu sramotu, niti jedna vlast, od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, preko Titove Jugoslavije, do danas ““ nije bila posebno zainteresovana za popisivanje srpskih žrtava u ratovima tokom 20. veka ““ od Prvog i Drugog balkanskog, preko Prvog i Drugog svetskog rata, do građanskih ratova na prostoru bivše SFRJ i na Kosovu i Metohiji, zaključno sa NATO agresijom 1999. godine.
Ne samo da ti srpski stradalnici nisu pobrojani, nego do dana današnjeg nemamo ni jedinstvenu bazu s podacima o grobljima, poslednjim počivalištima i stratištima tih žrtava. A veličina jednog naroda ogleda se baš u odnosu prema svojim precima“¦
Sada je vreme da ispravimo tu nepravdu.
Zato će fondacija „Sveti Aleksandar Nevski“ i Srpska narodna partija, u parlamentu Republike Srbije, pokrenuti zvaničnu inicijativu da se izgradi “Memorijalni kompleks srpskih žrtava genocida“ koji će u sebi sadržati naučno-israživački i obrazovni institut koji će se baviti istraživanjem genocida, etničkih čišćenja i masovnih zločina nad Srbima u 20. veku. Ovaj kompleks bi činili muzej genocida, arhive, spomenici, edukativni centri sa multimedijalnim sadržajima, izložbeni prostori“¦ Bila bi to jedinstvena, najveća zbirka dokumenata o genocidu nad srpskim narodom u 20. veku. I što je najvažnije ““ zbirka imena i prezimena i podaci o svim srpskim žrtvama tokom 20 veka.
Da ih pokolenja koja dolaze nikada ne zaborave, a da se zločini koji su počinjeni nad Srbima ““ nikada ne ponove.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa