13. avgust 2015.13. avg 2015.
PREDSTAVLjEN NACRT ZAKONA O POLjOPRIVREDNOM ZEMLjIŠTU

NOVOSTI U AGRARNOJ POLITICI

Predstavnici ministarstva poljoprivrede upoznali su zainteresovane građane sa novinama koje će doneti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, na javnoj raspravi održanoj u Srednjoj poljoprivrednoj školi

Racionalnije korišćenje državnog obradivog zemljišta, i veće mogućnosti malih poljoprivrednih proizvođača, najveće su novosti koje donosi zakonsko rešenje kojim se uređuje ova oblast. Pradstavnici Ministarstva poljoprivrede su, na poziv Udruženja stočara, u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu organizovali javnu raspravu o predloženom zakonu. Želja nadležnih je da pre donošenja konačne verzije zakona čuju mišljenje svih zainteresovanih građana i udruženja, kako bi Zakon o poljoprivrednom zemljištu bio što kvalitetniji.

- Želimo da ojačamo male proizvođače, koji polako gube trku sa krupnim kapitalom. Novim zakonom oni će biti prioritetni prilikom izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, a novost je i to da će samo mali poljoprivredni proizvođači moći da kupuju državno zemljište. Oni će moći da kupe do 20 hektara zemljišta, pod uslovom da u vlasništvu nemaju više od 30 hektara obradivih površina. Osim toga, u svakoj lokalnoj samoupravi na području Srbije, trećina državnog poljoprivrednog zemljišta može se izdati jednom velikom investitoru. Trenutno, polovina državnog poljoprivrednog zemljišta nije u zakupu, a jedan od ciljeva novog zakona biće da se taj procenat drastično poveća, rekao je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede prof. dr Zoran Rajić.
Prema procenama, država u vlasništvu trenutno ima oko pola miliona hektara, a tu zemlju u budućnosti, primenom novog Zakona poljoprivrednom zemljištu, želi efikasnije da koristi. Zbog nelegalnog korišćenja zemljišta, država trenutno vodi sudske sporove u kojima potražuje više od 22 miliona evra. Novi zakon će, tvrde nadležni, sprečiti uzurpaciji državnog poljoprivrednog zemljišta.
- Uvode se značajno veće novčane kazne za uzurpatore, ali i pravo lokalnih samouprava da skine rod u slučaju uzurpacije od strane NN lica. Izmene i dopune Zakona predviđaju pooštravanje sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i lokalne samouprave koje ne poštuju rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostrukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga. Ako je NN lice uzurpator, jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o skidanju useva, naveo je Rajić.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa