20. avgust 2015.20. avg 2015.
JEDNOSTAVNIJI POSTUPCI CARINjENjA U SLOBODNIM ZONAMA

POGODNOSTI ZA INVESTITORE

Predstavnici medija prošlog četvrtka upoznati su sa novostima u radu Carinarnice Šabac
Privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mesta, ravnomeran regionalni razvoj i transferi znanja, kapitala i tehnologija predstavljaju ciljeve funkcionisanja slobodnih carniskih zona. Ovi postulati odnose se na i šabačku Slobodnu zonu, gde su pre nedelju dana predstavljeni potencijali ove ustanove.
- U slobodnim zonama važe pojednostavljene carinske procedure. Privrednici koji koriste zone oslobođeni su mnogih dažbina, a izmenama zakona iz 2013. godine oni su oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost. Na taj način pruža im se prilika da uštede i da taj novac dalje investiraju. Drago nam je da je u poslednje vreme nekoliko ozbiljnih investitora odlučilo da počne sa poslovanjem u Slobodnoj zoni u Šapcu. To su „ODS Technology“, „Bieme Internacional“ i „Kamozzi“, koji će u Šapcu zaposliti veliki broj radnika, navela je Ljiljina Andrić, voditelj referata Slobodne zone Šabac.
Iskustva kompanija koje posluju u okviru Slobodne zone u Šapcu su veoma pozitivna, rekao je Aleksandar Ranković, menadžer kompanije „Milšped“.
- Slobodne zone omogućavaju brži promet roba i usluga, uz pojednostavljene carinske procedure. To dovodi i do bržeg protoka kapitala, a samim tim i značajno nižih troškova preduzeća, rekao je Ranković.
Slobodne carinske zone pružaju šansu svim privrednim subjektima, kako velikim korporacijama, tako i malim i srednjim preduzećima. Posebno interesovanje za poslovanje u okviru ovakvih zona vlada u izvozno orijentisanim kompanijama, koja koriste pogodnosti koje naša država ima na osnovu CEFTA sporazuma, ili ugovora sa Ruskom Federacijom. Pojednostavljenim procedurama Uprava carina pokušava da stvori još bolji privredni ambijent, kako bi što veći broj kompanija počeo poslovanje u ovkiru zona, te na taj način povećao obim proizvodnje u zemlji i doprineo većoj zaposlenosti.
Carinska ispostava u Šapcu beleži povećanje kako uvoza, tako i izvoza roba, u odnosu na prošlu godinu. Evidentirano je značajno povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda, na područje Evropske unije i Ruske Federacije. Porastu izvoza doprinosi i veći obim posla u pogonima „Belih limova“, dok se najviše uvoze sirovine za proizvodnju u firmama poput „Tikurile“, „Zorka keramike“ i „Eliksira“, rekao je Miroljub Okiljević, šef carinske ispostave u Šapcu.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa