27. avgust 2015.27. avg 2015.
ZAVRŠNA MANIFESTACIJA „LETNjIH ŠKOLICA“ KANCELARIJE ZA MLADE GRADA ŠAPCA

IZLOŽBA DEČJIH RUKOTVORINA

Ovogodišnja ponuda „Letnjih školica“ Kancelarije za mlade grada Šapca kvantitativno je bila manja ali zato kvalitet nije izostao. To su potvrdile kako već dobro poznate, tako i nove radionice, raspoređene u julu i avgustu tako da su svi imali priliku da posete bilo koju od njih dvanaest. Svoje zadovoljstvo deca su izrazila i proteklog ponedeljka na završnoj manifestaciji u Velikoj sali Kulturnog centra gde su izložili svoje radove. Uz osveženje i peciva imali su priliku da poslednji put, pred početak nove školske godine, uživaju u druženju i lepoti predmeta koje su sami stvorili.
- Bila sam na „3D origami“ i „Pitaj svoju baku 3“ gde je bilo mnogo zanimljivo jer smo stalno nešto pravili i to pticu koja maše krilima, piliće, cvetiće, košuljice, haljinice, japanke, šešire, kućice. Doći ću i sledeće godine - obećala je Teodora Trifković, učenica trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić“.
Kroz igru i druženje svašta nešto se naučilo, a da su ove školice bile izuzetno zanimljive potvrdila je i Teodorina školska drugarica Tamara Mijailović.
- Već drugu godinu dolazim ovde, a doći ću i sledeće jer smo se baš lepo družili. Stekla sam i nove drugare - dodala je Tamara.
Ni realizatorima školice „Pitaj svoju baku 3“ učiteljicama Vesni Petrović, Snežani Popović iz OŠ „Vuk Karadžić“ i Radmili Stojićević iz OŠ „Nata Jeličić“ nije bilo ništa manje zanimljivo.
- Bilo nam je i lakše, zanimljivije i produktivnije ove godine jer smo ograničili broj koji je prethodnik godina iznosio i po sto učenika po jednoj radionici. I priča ove godine je bila nešto drugačija. Kreativne radionice u duhu narodne tradicije, a poslednjeg dana upriličili smo šetnju „Upoznaj Šabac u prošlosti“ pa smo obišli ustanove u gradu poput Biblioteke, Narodnog muzeja, Šabačke gimnazije. Imali smo i decu koja nisu bila iz Šapca tako da je to bila jedinstvena prilika da upoznaju naš grad - rekla je učiteljica Radmila.
I sam koncept realizacije „Letnjih školica“ bio je utoliko drugačiji jer su ovoga puta deca imala priliku da se druže van prostorija Kancelarije za mlade i Kulturnog centra. Na Gradskom bazenu realizovana je „Školica ronjena“, a veoma popularna „Školica nauke“ održana je u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu u čijem dvorištu se nalazi i „Park nauke“. Išlo se i na „Stari grad“.
- Ovom prilikom želim da se zahvalim svim ustanovama koje su nam otvorile svoja vrata tako da smo mogli za decu iz tog kraja nešto novo da pripremimo. Zadovoljni smo što smo imali uspešne školice ali i što smo mogli da ih upriličimo i za decu na seoskom području koja do sada nisu imala priliku da ih posećuju. Nov način realizacije pokazao se veoma dobar tako da se nadamo da ćemo i u narednom periodu biti produktivniji i realizovati ovako uspešne projekte - istakla je Naila Mehmedović, direktorka Kancelarije za mlade grada Šapca.
Realizovana prvi put, kao i vid eksperimenta da bi se videlo kako će funkcionisati i da li će se deci svideti, „Muzička radionica“ u osnovnoj školi u Štitaru ispunila je sva očekivanja.
- Kada sam otišla prvi put svidelo mi se i nastavila sam da idem. Bili smo jako kreativni, crtali smo, naučili nešto o instrumentima, pevali. Sigurno ću učestvovati i sledeće godine - uverena je Katarina Tufegdžić, učenica trećeg razred OŠ „Majur“ u Štitaru što je potvrdila i njena vršnjakinja Snežana Popović istakavši da je bilo prelepo i zabavno.
Da je ovakav vid rada odgovarao svima potvrdio je i prof. muzičke kulture Ivan Ostojić naglasivši da je ovo pravi način da se pokaže dečja kreativnost, želja i volja za ispoljavanjem emocija.
- Imali smo zadovoljavajući broj dece iako je prva godina u pitanju. Svidelo im se. Lepo su učestvovali. Bili su jako kreativni, zanimljivi i dobri. Nadam se da ćemo sledeće godine nastaviti da se družimo kako kroz muzičku tako i kroz druge radionice.
Svega ovoga ne bi bilo bez vrednih volontera Kancelarije za mlade koji su bili pri ruci svim učesnicima školica. Među njima našle su se i Suzana Šopaljac, učenica osmog razreda OŠ „Janko Veselinović“, i Katarina Srdanović, učenica sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“.
- Bilo je momemata kada je bilo teško ali uradili smo to i zbog društva. Iako se većinom nismo poznavali kroz druženje smo postali drugari. Izdvojila bih „Školicu nauke“. Ona traje već šestu godinu. Bilo je dosta polaznika. Radili su se eksperimenti. Poslednja radionica bila je jako zanimljiva. Za nauku bih preporučila da sledeće godine dođu i malo stariji jer će im pomoći oko priprema za časove fizike i matematike - poručila je Katarina.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa