27. avgust 2015.27. avg 2015.
ZELENI POKRENULI INICIJATIVU ZA IZGRADNjU BICIKLISTIČKE STAZE

PAŽNjA: OPASNOST NA PUTU

Na konferenciji za medije, Zeleni Šapca i Bogatića, pokrenuli su zajedničku inicijativu za izgradnju biciklističke staze sa osvetljenjem između Uzveća i Mačvanskog Pričinovića, dužine jednog kilometra. Ova deonica puta nije bezbedna za bicikliste, naprotiv, u poslednje tri godine, ovde se dogodilo sedam saobraćajnih nezgoda.
- Najveći problem je što se bicikl u Srbiji posmatra kao sredstvo za rekreaciju, a ne kao jeftino prevozno sredstvo. Na deonici puta između Mačvanskog Pričinovića i Uzveća, ljudi svakodnevno odlaze na posao biciklom. Da je ova deonica puta jedna od najkritičnijih, dokazuje i podatak da je, od 2012. godine do danas, na njoj bilo 7 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti, od kojih je 3 sa smrtnim ishodom, a 4 osobe su teže ili lakše povređene, rekao je Aleksandar Firaunović, predsednik Zelenih Bogatića i dodao da potrebno je raditi na mreži biciklističkih staza, na edukaciji svih učesnika u saobraćaju i povećanim merama bezbednosti, da bi biciklizam kao prevozno sredstvo imalo smisla.
Kritičnost ove deonice posvedočio je Zoran Vojinović, koji je jedna od žrtava saobraćajne nezgode, a koji je istakao da “na putu koji je prometan i uzan, vozači automobila eksperimentišu sa maksimalnom brzinom, što je velika opasnost za bicikliste“.
Smatramo da je svaki ljudski život dragoceniji od bilo koje sume koju je potrebno izdvojiti da bi se podigla bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Kada je u pitanju biciklistička staza, jedan kvadratni metar košta oko 2.000 dinara, što znači da bi dužina staze od jednog kilometra iznosila oko 2.000.000 dinara, rekao je Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Inicijativa za biciklističku stazu biće predata Direkciji za puteve grada Šapca i Direkciji za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju opštine Bogatić. Obe ustanove su već dale svoju podršku, a predlog će proslediti državnim strukturama.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa