10. septembar 2015.10. sep 2015.
POČELO ODNOŠENjE SMEĆA NA SEOSKOM PODRUČJU

PRVI KAMION KRENUO IZ ORIDA

Orid, Orašac, Mrđenovac, Miokus, Predvorica i Korman prvih je šest seoskih mesnih zajednica Oridskog basena u kojima je zaživela usluga organizovanog odnošenja smeća. JKP “Stari grad” Šabac, osoben u Srbiji po tome, što u saradnji sa lokalnom samoupravom, radi na uklanjanju opasnog otpada tj. ambalaže od pesticida, koji žitelji sela odlažu u posebne vreće koje dobijaju od JKP besplatno
Šabačko Javno komunalno preduzeće „Stari grad“, započelo je prošlog četvrtka organizovano odnošenje smeća sa područja seoskih mesnih zajednica. Prvi kamion prikupio je otpad iz mesnih zajednica Oridskog basena. Usluga odnošenja smeća na seoskom području iznosi 530 dinara na mesečnom nivou a nabavka tipskih posuda predstavlja obavezu za sva domaćinstva.
Orid, Orašac, Mrđenovac, Miokus, Predvorica i Korman prvih je šest seoskih mesnih zajednica Oridskog basena u kojima je zaživela usluga organizovanog odnošenja smeća. Početak rada regionalne deponije „Srem-Mačva“ bio je tehnički preduslov za početak ovog veoma značajnog posla, rekao je direktor JKP „Stari grad“ Dragan Ninković.
- Sledeći korak nakon ovog jeste proširivanje obuhvata korisnika i u drugim seoskim mesim zajednicama, tako da ćemo u narednih godinu dana, ovom uslugom obuhvatiti sva sela na teritoriji grada Šapca. Interesantno je da se ovoga puta zaduženje korisnika računa prema zapremini posude, koju domaćinstva nabaljaju samostalno, sa zajedničkom zapreminom od po 120 litara. Akcenat se stavlja na primarnu selekciju otpada, a jedinstveni smo u Srbiji po tome, što u saradnji sa lokalnom samoupravom, radimo na uklanjanju opasnog otpada tj. ambalaže od pesticida, koji žitelji sela odlažu u posebne vreće koje dobijaju od JKP beslatno, a mi ih propisno zbrinjavamo tri puta u godini.
Za ovaj obiman posao iznošenja smeća sa seoskog područja nabavljen je novi kamion, do kraja godine, očekuje se nabavka još jednog, dok se planom za 2016. godinu očekuje nabavka još dva kamiona smećara“, kaže direktor Dragan Ninković.
Do kraja ove godine, smeće će biti organizovano iznošeno i sa područja četiri mačvanska sela, proširenje broja korisnika u Oridskom basenu, a u 2016. godini ostatak mesnih zajednica u Mačvi i celokupna pocerska sela.
Nadzor i kontrolu odnošenja smeća sa područja seoskih mesnih zajednica obavljaće Odeljenje komunalno-stambene inspekcije.
Olivera Kikanović Vasić, komunalni inspektor kaže da će nadzor doprineti nestanku divljih deponija i ujedno poboljšati kvalitet životne sredine. Svaki vid nesavesnog ponašanja građana biće sankcionisan u skladu sa Odlukom grada, a za one koji krše odluke, predviđene su kazne u visini od 5.000 dinara za fizička, do čak 50.000 dinara za pravna lica i preduzetnika.
Meštani Orida zadovoljni su ovom organizovanom uslugom odnošenja smeća koju sprovodi Javno-komunalno preduzeće“Stari grad“.
-Snalazili smo se do sada na različite načine, bacali na divlje deponije, smeće nosili u Šabac, palili otpad. Organizovano odnošenje smeća nam znači puno, jer divljih deponija neće biti i biće čistije. I cena nam ovog trenutka odgovara- kaže Ljubinko Jovanović, meštanin Orida.
Prvi jul 2016. godine , krajnji je rok za realizaciju organizovanog odnošenja smeća u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada Šapca.
I.J.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa