24. septembar 2015.24. sep 2015.
DRAGOSLAV MILUTINOVIĆ IZ ŠAPCA DOBITNIK PRVE NAGRADE ZA KARIKATURU NA OVOGODIŠNjOJ ČIVIJADI

KAZIVANjE NARODU

Penziju je stekao predanim radom na više upravljačkih mesta, najviše u šabačkom “Žitorataru”, a karikaturom se isključivo bavi amaterski od 1980. godine. Šapčanin Dragoslav Milutinović, dobitnik prve nagrade za karikaturu na tek završenoj šabačkoj “Čivijadi”, počeo je ozbiljnije bavljenje karikaturom, onda kada je prepoznao istinu da se kratkom, neozbiljnom formom, kao što su karikatura ili aforizam može postići ozbiljan rezultat.
- Kad imam šta da kažem narodu ja mu karikaturom pošaljem poruku ne bi li ga ona zabavila, nasmejala, politički ili socijalno opomenula. U svakom slučaju uspravila, kaže Milutinović.
Do sada je objavio blizu 100 karikatura. Najviše u “Glasu Podrinja”, jugoslovenskom satiričnom listu “Jež”, listu “Čivija”...
Na prethodna četiri tradicionalna šabačka festivala humora i satire, uvek se pojavljivao na konkursima za najbolju karikaturu sa jednim ili dva rada. Uvek su njegove karikature bile zapažene u velikoj konkurenciji. Specijalni žiri ih je izdvajao za izložbu koja je obuhvatala najčešće tridesetak dela.
Tako je bilo i ovoga puta. Među 220 prispelih radova, žiri je odabrao 30 za izložbu. U takvoj konkurenciji Dragoslav Milutinović je osvojio prvo mesto i posebnu diplomu organizatora.
- Karikatura se ne može napraviti tako što će se sesti i smisliti. Ona je iz mene istekla iz moje potrebe da kažem nešto narodu jer već poduže nosim u sebi, brigu i strah što nas Srba NESTAJE. Zato krivim centralnu državnu vlast, koja se maćehijski odnosi prema periferiji, naročito selu. Sela nam stare i nestaju jer se porodice ne obnavljaju. Ako se ovakav trend nastavi bojim se da ćemo umesto sela uz drumove imati samo Etno sela. Meni je najvidljiviji simbol života jedne kuće (domaćinstva) ako se iz njenog dimnjaka viori dim, a takvih kuća danas u selu je sve manje. Bojim se da će u dogledno vreme ovakve kuće moći da se vide samo u etnografskim muzejima, naglašava Milutinović.
Poruka njegove, nagrađene karikature je da se Srbi što pre dozovu pameti u odnosu na svoju budućnost. Da žive u porodicama, da ih umnožavaju i čuvaju svoje prezime. Na kraju Milovanović izražava posebno zadovoljstvo jer je među brojnim konkurentima, pobedio i profesionalne karikaturiste. Pobedničku diplomu dodelio mu je tročlani žiri u sastavu: Petar Lazić (književnik, predsednik žirija), Zoran Nikolić (novinar “Blica”) i Zoran Karajić (direktor Šabačkog pozorišta).
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa