15. oktobar 2015.15. okt 2015.
BIVŠI RADNICI ZORKINIH MINERALNIH ĐUBRIVA SE SASTALI SA GRADONAČELNIKOM ŠAPCA

TRAŽIMO DA DRŽAVA POŠTUJE GRAĐANE

“Iz Agencije za privatizaciju smo dobili odgovor da novac postoji, sledeći korak je da dobijemo informaciju da li će i u kojoj meri taj novac biti isplaćen radnicima”, istakao je gradonačelnik Šapca. “Od države tražimo samo da poštuje obaveze koje ima prema građanima”, poručuju bivši radnici “Zorke”
Oko sedamdeset bivših radnika Zorkinih “Mineralnih đubriva”, prošlog četvrtka se okupilo u šabačkoj Gradskoj upravi. Tom prilikom, sastali su se sa gradonačelnikom Šapca, Nebojšom Zelenovićem. Jedina tema, kao i prilikom prethodnih okupljanja bila su neisplaćena potraživanja 875 nekadašnjih radnika “Zorke”.
- Kao što je naša Vlada obavezna da poštuje različite obaveze i sporazume prema Evropi i drugim zemljama, kao što smo mi, građani dužni da poštujemo državu, tako isto tražimo da ista ta država ispoštuje obaveze prema svojim građanima. Pre nekoliko godina, nismo mogli da naplatimo svoja potraživanja jer je fabrika bila u restrukturiranju. Međunarodni sud u Strazburu je presudio da je takva odluka neosnovana. Od te presude je prošlo već nekoliko godina, a mi i dalje ne možemo da dobijemo novac koji nam se duguje. Danas, ništa drugo ne tražimo, sem da nam daju što je naše. Poštujemo svaku vlast, ali neka i oni poštuju građane – istakao je jedan od bivših radnika Stefan Živanović.
Po rečima Radosava Jakovljevića, takođe bivšeg radnika “Mineralnih đubriva”, njihova firma je 2009. godine, prodata za više od tri miliona evra. Kako navodi, taj novac je sada na posebnom računu Agencije za privatizaciju.
- Reč je o neisplaćenim zaradama od 2000. do 2009. godine, dok fabrika nije prodata. U julu ove godine fabrika ulazi u stečaj. Od tog trenutka se borimo da novac koji postoji ne uđe u stečajnu masu, jer će onda otići drugim poveriocima, a nama neće ostati ništa- objašnjava Jakovljević, i ističe da je razgovor sa gradonačelnikom bio od značaja jer su konačno dobili validnu potvrdu da novac postoji.
- Iz Agencije za privatizaciju dobili smo odgovor koji potvrđuje sve o čemu govore radnici “Zorke”, a to je da novac postoji. Sledeći korak je da dobijemo informaciju da li će taj novac i u kojoj meri, biti isplaćen radnicima “Zorke”. Očekujem da ćemo u razgovoru sa državnim institucijama dobiti odgovore – izjavio je prilikom susreta sa radnicima Nebojša Zelenović.
Bivši radnici “Mineralnih đubriva” očekuju odgovore na ova pitanja od nadležnih organa u narednih mesec dana.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa