15. oktobar 2015.15. okt 2015.
MIROSLAV OSTOJIĆ PROMOVIŠE SOLARNU ENERGIJU

KILOVATI OD SUNČEVIH ZRAKA

Koristi 13 lokacija za proizvodnju električne energije. U pripremi urbanistički projekat solarne elektrane na površini od 1,5 hektara, između Salaša Crnobarskog i Badovinaca. Investicija isplativa za pet godina
Poput velikog broja mačvanskih slikara iz škole Milića od Mačve, koji su motive za svoja platna pronalazili u mašti i snovima, Miroslav Ostojić, elektrotehničar iz Salaša Crnobarskog je tragajući za odgovorom na pitanje o neškodljivom, čistom i trajnom korišćenju prirodnih darova, rešio da sunčeve zrake upotrebi u proizvodnji električne energije. Mlad i po prirodi radoznao, najviše je poslušao iskustvo svog prijatelja i saradnika, Sandija iz Ljubljane, koji je 2005. godine izgradio elektranu na solarni pogon. Kod Miroslava je to krenulo znatno kasnije. Ustvari, čim se Srbija, različitim zakonskim opredeljenjima, na putu ka Evropskoj Uniji, obavezala da do 2020. godine ostvari udeo obnovljivih izvora energije od 27 odsto u ukupnoj bruto fiskalnoj potrošnji, i da unapredi energetsku efikasnost za devet odsto. S tim u vezi sa saveznog nivoa raspisan je konkurs o novčanoj pomoći države za instalisanje kapaciteta koji bi na bazi energije sunca proizvodili četiri megavata struje. Prijavilo se mnogo potencijalnih investitora, a Miroslav je obezbedio stimulaciju za proizvodnju pola megavata i tako postao “pionir” gradnje kapaciteta za proizvodnju struje na prostoru zapadne Srbije.
- Mačva je u celini, Bogom dana za korišćenje solara. Na ovim prostorima je 4,2 sunčana sata dnevno. Do sada smo instalirali solarne ploče na 13 lokacija u Bogatiću ( na tri mesta), Klenju (dva), Badovincima (dva), Salašu Crnobarskom (tri), Glušcima (jedno), Banovom Polju (jedno) i Dublju (jedno). Prikupljanje papirologije za osnivanje preduzeća Mi Solarfactopy DOO Bogatić, koje se bavi ovim poslovima, započeto je pre dve i po godine, a paneli instalisani na krovovima pomenutih lokacija uspešno rade godinu dana Za to vreme obezbedio sam redovnu isporuku struje u sistem EPSA. U planu je realizacija projekta solarne elektrane, a trenutno se radi urbanistički projekat buduće elektrane. Ona zauzima lokaciju od 1,5 hektara između Salaša Crnobarskog i Badovinaca, kaže Miroslav.
Naš sagovornik naglašava da je investicija isplativa za pet godina, a korišćenje sunčeve energije ima niz prednosti među kojima je najznačajnija zaštita životne sredine. Sa opštinom Bogatić potpisao je ugovor o zakupu krovova na 12 godina.
Prvobitno propisana kvota za proizvodnju električne energije na bazi sunčevih zraka je iskorišćena, a čeka se nova uredba države za solare.


Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa