22. oktobar 2015.22. okt 2015.
KONjIČKI SPORT

ARGENTARIO UZEO „TRKU ŠAMPIONA“

Oproštajnim handikapom završena je trkačka sezona 2015. na Šabačkom hipodromu. Poslednjeg dana više nego uzbudljive trke, pa je u glavnoj, Trci šampiona, nadmetanju trogodaca i starijih galopera na 3.200 metara, slavio Argentario (Shirocco/A Njinning Dream), vlasništvo Marine Stefanović, trener Bane Vasić, jahač Željko Ilić. On je u sjajnom finišu „za njušku“ umakao Reed Billy-iju (Gilgameš/Redchete), koji je u vlasništvu Dautovića, u treningu kod Ivana Tanaskovića, sa Tikom Vujkovićem u sedlu, a jedina dama na dugoj distanci, Esperanza (Refuse To Bend/Esposito), vl. Ristanić, trener Lukić, jahač Slaven Jovanović, uprkos odličnoj partiji, u ovako dobro raspoloženom društvu, ostaje treća. U plac u trci dana ulazi još pobednik Kupa princa Pavla, Kupa Srema, Trke Grada Beograda - Rhett Butler (Galileo/Rags To Riche), vl. Voja Ivanović, trener Dule Pajić, jahač Goran Krstić. Vreme pobednika 3:40,7.
U još jednom grup okršaju, u kom su snage odmerili dvogodi galoperi, Kalina Lady (Glavalkour/Kalifornija), Slavice Vujković, trener i jahač Tika Vujković, nije dozvolila iznenađenja i, uprkos borbi, za tri četvrtine dužine konjskog tela prva prolazi kroz cilj. Drugi stiže Stojadinovićev Top Gun, sin Danebury Hill-a i Tamante, treći je Šendekovićev Alkatraz (Middlenight/Angela Rose), a četvrti, posle distanciranja, zbog „iznošenja“ u pravcu, Irish Mits (Honoured Guest/Izabo), vlasništvo braće Krajčinovića.
U drugoj dvogodačkoj trci, na 1.200 metara prva je debitantkinja Cadence (Seattle Sur/Cavalina Mia), vlasništvo Št. „Ljubojević“, trener Ivan Tanasković, sa Italijanom Kolmarkajem u sedlu, u vremenu 1:15,6. Miljenica Nikolete Nedić i Žarka Dragičevića, India Jade (Meaningful/Italian Vacation) u trećem startu stiže druga, dok na trećem i četvrtom mestu ostaju Hari (April/Hrizantema) Gorana Stanarevića i Progresiv (Depth/Peter’s Foolie), Štale „Šendeković“.
Dobru partiju, očekivano, u trci na 1.300 metara, pružio je sin derbi pobednika Jocker Jack-a i Nikse - Naughty Jack, (vreme 1:20,5), u trci u kojoj su još mesto u placu izborili Mister Beat (Electric Beat/Merci Beaucou) KK „Gorska tim“, Crazylittlething (Oratorio/Feather Bride) Muje Hadži Osmanhafizovića i Lusian Bolt (Depth/Lili For Love) Ejuba Milića.
Drugu pobedu u petom startu ove sezone, na distanci od 1.600 metara, u najubedljivijem trijumfu, sa pet dužina konjskot tela prednosti ispred drugoplasirane Perfect Slipper (Footstepinthesand/ Perfect Ground) osvaja Ogon (Don’t lose/Orinoco Flenj) Dragana Ljubomirovića sa aspirantom Konkoljem u sedlu, u vremenu 1:39,7. Treći je Dedovićev Mar Maris, a četvrti Big Brother, braće Paunovića.
U preostala dva galopska okršaja na 1.100 metara, slavile su dve dame - Gala Dali (Seattle Sur/Goša Kometa), vl. Dmitrić, trener Šendeković, jahač Slaven Jovanović i Abbey Theatre (Captain Gerard/Shallonj Ground) vlasnika Dragana Rakića, trener Dule Pajić, jahač Goran Krstić.
Duže od distanci, vremena i manira pobede pamtiće se uzbudljive trke, osećaj koji se ne prenosi rečima, jer se ne objašnjava ova skoro pa dva veka duga ljubav Šapčana i Mačvana prema galopu. Oproštajni handikap na kraju sezone, ali i novi konjari – podmladak porodica Jovanović i Pajić „pazario“ je konjički podmladak na licitaciji – jarlinzi sin Depth-a i Angele Rose i kćerka Gilgameša i Ekatarine Velike startovaće već na proleće! Budućnost galopa ostaje u sigurnim rukama najmlađih. A, ljubav, kao i rad, ne prestaje. Zima je prilika za dobru pripremu, pa će se samo trava na šabačkoj stazi odmoriti do novog topota kopita, do novih startova.
M. Musić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa