29. oktobar 2015.29. okt 2015.
NOVA KNjIGA

GROFOVSKA VREMENA

Nova knjiga istoričara Radovana Kalabića “Grofovska vremena”, predstavljena prošlog vikenda u Bogatiću je ustvari drugo izdanje, a treće predstavljanje čitaocima. Pored autora o knjizi je govorio i jedan od pisaca recenzije, politički analitičar Dragomir-Draža Anđelković.
Zahvaljujući autoru koji je sentimentalno vezan za ove krajeve čitalačka publika u Mačvi može da više sazna o njemu, a čitajući knjigu “Grofovska vremena” o jednom burnom vremenu srpske istorije i fenomenu izdaje.
Glavna ličnost je Čedomir Mijatović, srpski ministar spoljnih poslova koji je potpisao sramni sporazum sa Austro-ugarima, zbog čega ga je odlikovao titulom grofa i apanažom Austro-ugarski prestolonaslednik Franjo Josip.
Tu je i odgovor na pitanje zašto grof, budući da takva titula u Srbiji ne postoji.
- To je ustvari romansirana istorija, zasnovana na čisto istorijskoj građi. Delo je literarno s mnoštvom obrta i zapleta, kaže autor.
Anđelković je više govorio o fenomenu izdaje koji je bio uvek prisutan i kod nas i u svetu po političkoj i verskoj osnovi.
Knjiga je budući po reakcijama prisutne publike u svečanoj sali opštine Bogatić ali i čitalačke javnosti u Srbiji već izazvala veliku pažnju, budući da se neke poruke mogu tumačiti i kao opominjuće u savremenoj praksi Srbije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa