5. novembar 2015.5. nov 2015.
PROTEKLOG VIKENDA U KOCELjEVI U OKVIRU SPORTSKE MANIFESTACIJE

PRIKUPLjANjE KRVI I POTPISIVANjE DONORSKIH KARTICA

U organizaciji Opštinskog odbora Udruženja Kraljevina Srbija, a pod patronatom Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Petra, u sportskoj sali osnovne škole u Koceljevi u subotu je održan drugi kraljevski turnir u malom fudbalu koji je okupio deset ekipa, kako iz ove opštine tako i iz Valjeva, Arilja, Kraljeva. Ovogodišnji pobednik turnira je ekipa “Gril Pekarac” koja je u finalu deklasirala tim iz Arilja rezultatom 13:2.
Udruženje Kraljevina Srbija u Koceljevi iskoristilo je održavanje ovog turnira kako bi u saradnji sa Crvenim krstom organizovalo akciju dobrovoljnog davanja krvi ali i akciju zaveštanja organa.
Prema rečima sekretara Crvenog krsta u Koceljevi Milana Glumca akcije su bile uspešne.
- Krv je dalo deset dobrovoljnih davalaca što smatramo da je dovoljan broj za početak, s obzirom da se akcija u okviru ove manifestacije prvi put organizuje - rekao je Glumac. Akciju dobrovoljnog davanja krvi prvi put je izveo Institut za transfuziju i hemobiologiju VMA.
- Prvi put smo u Koceljevi u okviru civilno-vojne saradnje na poziv Crvenog krsta. Nadamo se nastavku uspešne saradnje s obzirom da se sve veći broj civilnih osiguranika liči na VMA - izjavio je doktor Milan Živković.
Istovremeno, sa ovom održana je i akcija “Produži život”, u okviru koje su potpisane 33 donorske kartice.
- Na naše veliko zadovoljstvo odazvala su se 33 naša građanina, potpisala i dobila donorske kartice. To svakako nije kraj ove akcije. Ona se nastavlja dalje. Mi ćemo, kao što smo najavili, posetiti sve javne ustanove, preduzeća, privatni sektor, organizovati kampanje a svi zainteresovani građani će, mimo tih naših aktivnosti, imati priliku da postanu vlasnici donorskih kartica tako što će im biti omogućeno da to učine svakim radnim danom u toku radnog vremena u prostorijama Crvenog krsta u Koceljevi - istakao je sekretar ove humanitarne organizacije.
Promoter akcije Marija Knežević, biolog u šabačkoj transfuziji, podseća da je kampanju “Produži život” započelo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije 2009. godine u Beogradu a da se Opšta bolnica u Šapcu ovom projektu pridružila godinu dana kasnije.
- Tada je koordinatorka kampanje bila moja majka, viša medicinska sestra Spasenija Iskić, ali nakon njene iznenadne smrti, uz podršku Uprave za biomedicinu i OB Šabac, kampanju sam preuzela ja. Trenutno u Šapcu brojimo blizu tri hiljade potpisanih donorskih kartica što nas i dalje svrstava među vodeće gradove po broju potpisanih donorskih kartica u odnosu na broj stanovnika. Akcija promocije kampanje “Produži život” u okviru drugog kraljevskog turnira u malom fudbalu u Koceljevi održana je 7. novembra. Odziv je bio dobar. Potpisano je 33 donorske kartice što je verujem samo početak uspešne promocije na ovoj teritoriji - izjavila je Marija i podsetila da se donorske kartice, osim u transfuziji, mogu potpisati i kod izabranog lekara u opštinama Šabac, Koceljeva, Vladimirci i Bogatić, a zahvaljujući dobroj saradnji sa sekretarom Crvenog krsta u Koceljevi u buduće se to može učiniti i u ovoj humanitarnoj organizaciji.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa