Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
ПРОТЕКЛОГ ВИКЕНДА У КОЦЕЉЕВИ У ОКВИРУ СПОРТСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

ПРИКУПЉАЊЕ КРВИ И ПОТПИСИВАЊЕ ДОНОРСКИХ КАРТИЦА

У организацији Општинског одбора Удружења Краљевина Србија, а под патронатом Његовог Краљевског Височанства Принца Петра, у спортској сали основне школе у Коцељеви у суботу је одржан други краљевски турнир у малом фудбалу који је окупио десет екипа, како из ове општине тако и из Ваљева, Ариља, Краљева. Овогодишњи победник турнира је екипа “Грил Пекарац” која је у финалу декласирала тим из Ариља резултатом 13:2.
Удружење Краљевина Србија у Коцељеви искористило је одржавање овог турнира како би у сарадњи са Црвеним крстом организовало акцију добровољног давања крви али и акцију завештања органа.
Према речима секретара Црвеног крста у Коцељеви Милана Глумца акције су биле успешне.
- Крв је дало десет добровољних давалаца што сматрамо да је довољан број за почетак, с обзиром да се акција у оквиру ове манифестације први пут организује - рекао је Глумац. Акцију добровољног давања крви први пут је извео Институт за трансфузију и хемобиологију ВМА.
- Први пут смо у Коцељеви у оквиру цивилно-војне сарадње на позив Црвеног крста. Надамо се наставку успешне сарадње с обзиром да се све већи број цивилних осигураника личи на ВМА - изјавио је доктор Милан Живковић.
Истовремено, са овом одржана је и акција “Продужи живот”, у оквиру које су потписане 33 донорске картице.
- На наше велико задовољство одазвала су се 33 наша грађанина, потписала и добила донорске картице. То свакако није крај ове акције. Она се наставља даље. Ми ћемо, као што смо најавили, посетити све јавне установе, предузећа, приватни сектор, организовати кампање а сви заинтересовани грађани ће, мимо тих наших активности, имати прилику да постану власници донорских картица тако што ће им бити омогућено да то учине сваким радним даном у току радног времена у просторијама Црвеног крста у Коцељеви - истакао је секретар ове хуманитарне организације.
Промотер акције Марија Кнежевић, биолог у шабачкој трансфузији, подсећа да је кампању “Продужи живот” започело Министарство здравља Републике Србије 2009. године у Београду а да се Општа болница у Шапцу овом пројекту придружила годину дана касније.
- Тада је координаторка кампање била моја мајка, виша медицинска сестра Спасенија Искић, али након њене изненадне смрти, уз подршку Управе за биомедицину и ОБ Шабац, кампању сам преузела ја. Тренутно у Шапцу бројимо близу три хиљаде потписаних донорских картица што нас и даље сврстава међу водеће градове по броју потписаних донорских картица у односу на број становника. Акција промоције кампање “Продужи живот” у оквиру другог краљевског турнира у малом фудбалу у Коцељеви одржана је 7. новембра. Одзив је био добар. Потписано је 33 донорске картице што је верујем само почетак успешне промоције на овој територији - изјавила је Марија и подсетила да се донорске картице, осим у трансфузији, могу потписати и код изабраног лекара у општинама Шабац, Коцељева, Владимирци и Богатић, а захваљујући доброј сарадњи са секретаром Црвеног крста у Коцељеви у будуће се то може учинити и у овој хуманитарној организацији.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa