28. januar 2016.28. jan 2016.
NOVA STALNA POSTAVKA U MUZEJU BOGATIJA ZA JEDNU PRIČU

ŠOLjICA KOJA JE PREŠLA ALBANIJU

Kada je došla da vidi novu stalnu postavku u Narodnom muzeju u Šapcu, Branislava Marković je odlučila da pokloni šoljicu za kafu, u kojoj je donedavno stajala kućna para iz česnice. Iako vezana porodičnim uspomenama, naša sugrađanka je shvatila da ovaj predmet ima priču koju bi trebalo da podeli sa posetiocima Muzeja.
- Baka koja je akter ove priče je rođena sestra moje bake, tetka moga oca. Kada sam se udala i dobila decu, preselili smo se u stan u ulici Vuka Karadžića i svakodnevno posećivali baku koja je živela na Kamičku. Jednom, dok su se deca igrala u dvorištu, ja sam brisala prašinu na kredencu i primetila šoljicu za kafu. Oduševljeno sam je pitala gde je kupila, a ona mi je odgovorila da joj je set tih šoljica spasao život. Bilo je to pre četrdeset godina, seća se Branislava.
Kada su, u Prvom svetskom ratu, Austrougari upali u Šabac, prepolovili njegovo stanovništvo i urušili ga, Marija (Pavlović) Lolić nije imala kud, nego je krenula sa vojskom. Ponela je sa sobom i komplet šoljica za kafu. Svojoj unuci je ispričala da je vojnicima kuvala kafu, a oni su joj davali novac „koliko je ko kad mogao“. Zahvaljujući tome, Marija je uspevala da plati prenoćište u kafanama, po kućama, tamo gde bi zastala vojska da predahne. Prešla je Albaniju sa šoljicama, (od kojih je jedna sačuvana), došla u Francusku i udala se za Đuru Lolića koga je tamo upoznala. Mlađoj sestri Rosi je poslala svoju fotografiju kao razglednicu: „Gospođici Rosi Pavlovićevoj, Kameni Šor, Šabac. Za uspomenu i dugo sećanje, sestri Rosi iz Francuske. Pozdravi sve naše. Marija Đ. Lolić i zet Đura“.
Po završetku rata, sa suprugom je došla da živi u Šabac, na Kamičak, gde je rođena i odakle više nije odlazila.
Zahvaljujemo gospođi Branislavi na daru. Drago nam je da jedan ovakav predmet ulazi u našu zbirku, koja nosi duboku i ozbiljnu priču o Šapcu i jednom vremenu kroz koje je naš grad prošao. Pozivamo sve koji su raspoloženi da obogate naše zbirke i da nam predaju na čuvanje tako značajne predmete, kako bismo zajedno očuvali kolektivno sećanje
(istoričar Branislav Stanković)
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa