4. februar 2016.4. feb 2016.
MARINA PAVLOVIĆ IZ KOCELjEVE IZRAĐUJE UNIKATNI NAKIT

MAGIJU ČINE NITI, PERLICE I BOJE

Makrame je čvorovanje niti. Radi se isključivo rukama i ne postoji nikakvo pomoćno sredstvo, ni igla ni heklica, koja bi olakšala postupak izrade
Za četrdesetogodišnju Marinu Pavlović iz Koceljeve bavljenje umetnošću nije profesionalni poziv ali jeste svakodnevni deo njenog života. Slikarstvom se bavi još od malih nogu a u poslednje vreme njenu pažnju zaokuplja ručna izrada unikatnog nakita tehnikom makrame.
- Izradom nakita počela sam da se bavim pre godinu i po dana. Makrame je zapravo čvorovanje niti. Radi se isključivo rukama i ne postoji nikakvo pomoćno sredstvo, ni igla ni heklica, koja bi olakšala postupak izrade. To sam naučila iz mamine knjige. Moja mama se bavila heklanjem, štrikanjem, vezom i svim vrstama ručnog rada, šila je i verovatno sam od nje nasledila taj gen. Najpre sam želela da naučim kako se rade staklene perlice ali nisam imala mogućnosti to da radim. Makrame je došao kao alternativa. Tako je sve počelo - priča Marina.
Za izradu narukvica, minđuša i ogrlica ovom tehnikom potrebno je veliko strpljenje i upornost. Manji komadi nakita mogu se uraditi za dva dok je za veće i zahtevnije, poput ogrlice, potrebno i do 16 sati rada.
- Uz čvoriće od niti kombinujem i perlice, tako da je, čini mi se, izgled upotpunjen i obogaćen. Nemam neku posebnu inspiraciju, ali uvek kada počnem da pravim neki komad nisam sigurna kako će on na kraju izgledati jer se potpuno prepustim i pustim da čvorić i perlica pronađu svoj put i odrede finalni oblik. Bitno mi je da bilo šta što pravim ima upotrebnu vrednost - ističe ova talentovana žiteljka Koceljeve i dodaje da je dar za slikarstvo ali i umetnost uopšte nasledila u porodici u kojoj mnogi rođaci imaju talenta.
Kao petnaestogodišnja devojčica imala je prvu zajedničku izložbu slika, najpre u Koceljevi a potom i u Valjevu.
- Što se tiče slikarstva ja mnogo volim da slikam ljude, njihove portrete, volim prirodu i volim pastel jer je to tehnika kojom brzo možeš da uradiš sliku. Imala sam više zajedničkih izložbi slika. O izložbi nakita ili o učešću na nekakvim sajmovima sam razmišljala ali još uvek nemam dovoljno komada koji bi bili prikazani. Za sada moje radove prodajem svojim sugrađanima ili putem fejsbuk stranice Marina mikro-makrame nakit. Novac jeste bitan ali u ovom poslu nije od presudne važnosti jer ja zapravo uživam dok stvaram ova dela. Sada sam potpuno zaljubljena u makrame. Ja samo čekam trenutak da mogu da radim. Uživam u izradi nakita ovom tehnikom koja me je potupno opčinila - napominje Marina.
Makrame je tehnika vezivanja čvorova, čvoričenje. Postoje dve vrste čvorova, a sve ostalo su kombinacije, varijacije, igra, umetnost...Ne postoji mašinska zamena i tehnika je isključivo ručna. Osim nakita ovom tehnikom se mogu praviti i druge stvari poput tapiserija, torbi, kaiševa, nosača saksija, delova za obuću, zavese...Narukvice prijateljstva koje se razmenjuju među tinejdžerima su napravljene ovom tehnikom.
Ovo je jedna od najstarijih tehnika ručnog rada. Umetnost je iz arapskog sveta preneta u Španiju, a zatim se proširila u ostale delove našeg kontinenta. Ova veština bila je rasprostranjena među britanskim i američkim mornarima koji su u časovima dokolice svoju umešnost u pravljenju čvorova koristili za izradu niza korisnih predmeta.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa