4. februar 2016.4. feb 2016.
PLANINARSTVO

POHOD U PJENOVAC

Proteklog vikenda, u dane 6. i 7. februara ove godine, Vlasenica mala varoš, smeštena u istočnom delu Republike Srpske, udaljena od Šapca stotinak kilometara, poprimila je sasvim drugi izgled, kada je u pitanju stanovništvo varoši jer tog vikenda svaki sedmi stanovnik bio je stranac gost planinar, koji je pridošao radi učešća u tradicionalnom pohodu u Pjenovac, selo smešteno u srcu planine Javor.
Prema nezvaničnim informacijama ovogodišnji pohod oborio je sve rekorde jer je u njemu učestvovalo oko hiljadu planinara iz tridesetak gradova, bivše nam zajedničke države, odnosno preko četrdeset planinarskih društava.
U ovom pohodu učestvovalo je preko trideset šabačkih planinara.
Start planinarske maršrute bio je kod pećine, nedaleko od Vlasenice podno brda Viselac na 903 metra nadmorske visine. Odatle je maršruta vodila najlepšim predelima planine Javor ka Han Pijesku i odredištu koje se nalazilo u porti manastira u selu Pjenovac. Dužina maršute iznosila je osamnaest kilometara i ocenjuje se laganom maršutom bez nekih većih uspona i prepreka na stazi.
Planina je bila pokrivena snegom dubine i do 35 centimetara, dan je bio sunčan a temperatura vazduha iznosila je minus četiri stepena i postepeno je rasla do šestog podeoka Celzijusove skale.
Tokom ove maršrute koja je vodila kroz najlepše predele planine Javor 1.537 metara nadmorske visine, kroz predele Debelog brda, Podkozlovače i Igrišta na kojem su postavljene tri žičare sa liftovima u obliku tanjira, čija dužina iznosi 900 metara i završnom visinom od 1.350 metara sa visinskom razlikom od 450 metara i prosečnim usponom od 41 stepen.
Drugi ski lift tipa “Sidro“ smešten na Javor poljani podiže skijaše za sto metara više od prethodne i treći ski lift tipa “bebi“ startuje sa početne visinske tačke od 1.250 metara i iznosi skijaše do nadmorske visine od 1.276 metara gde se nalazi i uslužni ski centar. Dragi skijaši i planinari iz Šapca ovo je dosta povoljna destinacija, koju treba koristiti.
Predstavnici organizacionog odbora ove manifestacije, jedne od najvećih ovog tipa u BiH, učesnicima su kazivali o znamenitostima Birčanskog kraja, sa posebnim osvrtom na istorijsku prošlost, o kojoj svedoče brojni spomenici. Poseban naglasak dat je na krvavu borbu koja se odvijala 28. septembra 1914. godine u Prvom svetskom ratu kada su srpske snage tog kraja, u sadejstvu sa crnogorskim borcima izvojevale pobedu i odbacile Počekove jedinice ka Sarajevu onemogućujući im dotur novih snaga i municije ka jedinicama, koje su bile bitke na zapadnom delu Srbije, što je imalo znatnog uticaja na uspeh srpskih snaga u tom delu Srbije.
Pohod je uspešno izveden i učesnici nisu imali većih zamerki na njegovu organizaciju.
M. Botić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa