Info

3. mart 2016.3. mar 2016.
U OPŠTOJ BOLNICI ŠABAC PRIMENjUJU SE NOVE METODE DIJAGNOSTIKOVANjA I LEČENjA KANCERA

RAK JE IZLEČIV

U Kalendaru javnog zdravlja, mart je mesec posvećen borbi protiv raka. Tim povodom, u Opštoj bolnici Šabac, organizovana je konferencija za novinare, na kojoj su promovisane nove procedure dijagnostikovanja i lečenja od malignih bolesti.
- Princip je da se bolest svakog pacijenta analizira i da se, u skladu sa tipom tumora i stadijumom bolesti, primeni individualno lečenje kombinovanom terapijom, što podrazumeva primenu lekova, zračenje i operativni zahvat, u cilju preživljavanja pacijenata i poboljšanja kvaliteta života, rekao je dr Slobodan Popović, subspecijalista onkološke hirurgije i predsednik Stručnog saveta.
Saradnja Opšte bolnice u Šapcu i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije je višedecenijska. Hirurgu je potrebno poznavanje onkologije, od tipa karcinoma, biologije tumora, prirodnog toka bolesti do upoznavanja sa novim strategijama lečenja.
- Sadejstvo radioterapije, hemioterapije i hirurgije predstavljaju ključni osnov za lečenje bolesti. Postoje novine u terapiji karcinoma dojke, pre svega, “tru kat“ - preoperativna dijagnostika širokim iglama za biopsiju, pomoću koje se postavlja tačna histopatološka dijagnoza i određuju parametri prognoze tumora. Vrši se provera stražarskih limfnih nodusa, jer je potvrđeno da kod manjih tumora nema metastaza u limfnim čvorovima pazušne jame i, ukoliko dobijemo informaciju da se bolest nije proširila, izbegavamo radikalne zahvate koji dovode do mogućih komplikacija, istakao je dr Ivan Marković, direktor Hirurške klinike Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Dakle, nije neophodno uklanjanje dojke pacijentkinjama sa karcinomom u ranom stadijumu, ali i u slučaju uznapredovale bolesti, zahvaljujući adekvatnoj primeni zračne i hemioterapije. Kada je u pitanju karcinom rektuma, moguća je bezbedna operacija bez ugradnje stome.
- U mogućnosti smo da sprovedemo nove dijagnostičke metode, jer smo, zahvaljujući ulasku u Skrinig program, dobili nove instrumente. Skrining je masovni pregled određene grupe pacijenata u cilju ranog otkrivanja karcinoma. Rak je izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme, podsetila je prim. dr Zora Nikolić, direktorka Opšte bolnice Šabac.
Broj obolelih u Srbiji je u porastu. Od 35.000 novoobolelih od karcinoma svih lokalizacija godišnje, 4.500 je novoobolelih od raka dojke, a oko 1.500 žena godišnje izgubi bitku sa ovim oblikom malignog tumora.
M.F.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa