10. mart 2016.10. mar 2016.
MOJE BUDUĆE ZANIMANjE: MEDICINSKA SESTRA I KOZMETIČKI TEHNIČAR

STRUČNO ZNANjE, OPŠTE OBRAZOVANjE

Većina budućih maturanata razmišlja šta, gde, kako? Odlučiti se za zanimanje koje će odrediti njihov budući život nije nimalo lako. Nedoumica ima mnogo, isto toliko i uticaja sa strane. Mi nudimo, vi odaberite sami
Stručno znanje, opšte obrazovanje, lepo vaspitanje, mogao bi biti svojevrsni moto Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu, tzv. Zelene škole koja od 1946. godine obrazuje učenike za područje rada zdravstvo i socijalna zaštita. Od jula ove godine upisaće nove generacije na obrazovnim profilima farmaceutski tehničar, sanitarno-ekološki tehničar, medicinska sestra - tehničar, zubni tehničar i kozmetički tehničar.
- Smer medicinska sestra ““ tehničar je bio moj prvi izbor i nisam se pokajala. Za četiri godine u školi dobili smo mogućnost da potpuno ovladamo veštinama koje su potrebne za obavljanje ovog posla. U prvom razredu vežbe iz zdravstvene nege obavljali smo u školskim kabinetima, a od drugog razreda i van škole. Naučili smo da izvodimo medicinsko-tehničke radnje, aplikujemo lekove i sprovodimo zdravstveno-vaspitni rad. Brojne su sekcije u kojima se stručna znanja mogu proširiti. Član sam Sekcije prve pomoći i Sekcije zdravstvene nege. Prednost ovog zanimanja je u širokom obrazovanju iz oblasti svih grana medicine i primenljivosti ovih sadržaja u svakodnevnom životu. Škola podržava i bavljenje sportom, a vrhunski rezultati sportista to i dokazuju. Moj izbor je odbojka. Trenutno, najaktuelnije su pripreme za upis Medicinskog fakulteta - kaže maturantkinja Ana Đermanović koju smo zatekli u kabinetu zdravstvene nege.
Od kabineta zdravstvene nege, pored kabineta farmaceutske tehnologije, stižemo do kabineta kozmetičkih tehničara. Miris ulja i zvuk aparata uvode nas u oazu lepote koja potvrđuje da se u Zelenoj školi svakodnevno pored radne, kreativne atmosfere neguje i zdrav odnos prema telu i zdravim životnim navikama. Smer kozmetički tehničar već dvanaest godina uspešno opravdava svoje postojanje. Biti lep i večno mlad, imperativ je današnjice, a kako se o tome ovde uči, rekla nam je maturantkinja Jelena Jovanović.

- Naš smer povezuje lepotu i zdravlje. Mi učimo estetsku negu, estetsku hirurgiju, dermatologiju, kozmetologiju, dekorativnu kozmetiku... Priprema kozmetičkih preparata i masaža lica i tela naša su specijalnost. Vežbamo u Opštoj bolnici na odeljenjima hirurgije, maksilofacijalne hirurgije i dermatologije ali i u mnogim kvalitetnim kozmetičkim salonima u gradu. Protekle četiri godine učestovovala sam u radu Dramske sekcije, Sekcije šminke, gde posebno volim scensku šminku, radu Učeničkog parlamenta i Školskog odbora. Prezadovoljna sam izborom svog obrazovnog profila što mi je bila prva želja pri upisu jer mi je već tad bilo jasno da sa jedne strane imam velike mogućnosti zapošljavanja odmah posle završene srednje škole, a sa druge, odličnu obrazovnu podlogu za upis na fakultet. Sada se pripremam za prijemni ispit na Medicinskom fakultetu. Želja mi je da se jednog dana bavim estetskom hirurgijom i još jednom povežem lepotu i zdravlje.
Hram znanja, u kom se od osnivanja školuju medicinske sestre-tehničari danas krase moderno opremljeni kabineti za stručne predmete koji su na raspolaganju učenicima kako bi teorijsko znanje primenili i u praksi.
- Tradicija i kvalitet odlikuju našu ustanovu. Učenici po završetku srednjeg obrazovanja mogu nastaviti školovanje na strukovnim studijama ili upisati bilo koji fakultet. Preko šezdeset odsto učenika upisuje fakultete što je potvrda kvaliteta našeg rada. Mogućnost zapošljavanja je prednost srednjih stručnih škola - ističe direktor škole doc. dr Aleksandar Pajić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa