10. mart 2016.10. mar 2016.
ODRŽANO PREDAVANjE U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

SKICA ZA PORODIČNI PORTRET

U dvorani “Vinaver“ u Aneksu Biblioteke šabačke, protekle srede je započelo obeležavanje jubileja 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac. Dr Aleksandra Vuletić, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, održala je predavanje “Jevrem Obrenović ““ skica za porodični portret“.
U oslobođenoj Srbiji, Miloš Obrenović je mlađeg brata Jevrema postavio za upravnika šabačke, valjevske i sokolske nahije. Umesto Beograda, na ekonomskom i kulturnom značaju dobija Šabac, zbog specifičnog geopolitičkog položaja u kom se našao. U to doba, iz susedne Austrije su se vratili mnogi učeni Srbi. Kroz Jevremov konak su prošli brojni učitelji, lekari, slikari i književnici, kao što su Dimitrije Davidović, Dimitrije Tirol, Jovan Stejić i Josif Šlezinger. koje je on postavljao za svoje pisare i sekretare, kao i za privatne učitelje svoje dece.
- Jevrema su savremenici cenili upravo zbog uvođenja svega što je napredno, moderno i kulturno u Srbiji. Kada je došao, Šabac je od turske kasabe postao moderan grad. Pomagao je razvoj škola, doprineo osnivanju prve apoteke, razvoju muzičke kulture, zdravstvenih i stambenih prilika u Šapcu, ušoravanju sela... Moderan Šabac se ne može zamisliti bez temelja koje je Jevrem postavio, rekla je dr Vuletić.
Jevrem je boravio u Šapcu od 1816. do 1831. godine. Njegovim odlaskom u Beograd, Šabac je izgubio na značaju, ali je ostao jedan od najnaprednijih gradova u Srbiji.
- Mi u Biblioteci pokušavamo, a nadam se da i uspevamo da čuvamo nasleđe Jevrema Obrenovića, njegovu ideju, a to znači ““ stvarati kulturu, poštovati tradiciju, a biti okrenut ka savremenom i modernom, rekla je direktorka Biblioteke Sonja Bokun Đinić.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa