7. april 2016.7. apr 2016.
UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI UGOSTILI DRUGARE IZ SREDNjE ŠKOLE ZA OBLIKOVANjE MARIBOR

MOSTOVI DRUGARSTVA

Saradnja dveju umetničkih škola započeta 2014. godine izložbom radova šabačkih srednjoškolaca u Mariboru. Prošle godine četrdeset nastavnika slovenačke škole uzvratilo posetom, a prethodne sedmice od 4. do 9. aprila, boravkom devet učenica u pratnji profesora Renata Flisa i Matjaža Črčeka nastavljeno druženje
Sunčan dan, žagor mladih, četkice, boje, uz želju da se nauče kaligrafska ćirilična slova bili su najlepša slika koju su svojim druženjem ispisali učenici Škole primenjenih umetnosti i njihovi gosti iz mariborske Srednje škole za oblikovanje. Krajnji rezultat, prošlog četvrtka na kreativnim radionicama u školskom dvorištu domaćina, bilo je drvo prijateljstva na kome su zajedničkim snagama oslikane grane sa imenima učenika i nastavnika dveju škola, cvetovi, otisci šaka, kao simboli zajedništva i drugarstva.
- Vrlo je ljep Šabac. Tako mali. Sad znam da dođem sama do škole i grada. Hrana je vrlo dobra. Najviše su mi se svideli ćevapi i punjene paprike. Jedva čekam da dođu kod nas u Maribor. Ova škola je bolja od naše jer ima vrlo različitih programa. Svi su tako slobodni. Hoću da napravim kaligrafiju sa ćirilicom da donesem kući, kao i čašu kod grnčara. Sviđa mi se puno. Jedva čekam da dođu kod nas u Maribor, a kada za godinu dana položim ispit za auto doći ću ponovo - oduševljeno, gotovo savršenim srpskim jezikom, rekla je gošća Atena Bošnjak, učenica treće godine smera grafički dizajner.
Prijateljstva sklopljena na ovakav način najlepša su što je potvrdila i Ružica Ristivojević, učenica I4 obrazovnog profila juvelir Škole primenjenih umetnosti.
- Posle drugog dana postali su opušteniji. Zajedno smo izlazili, družili se. Mnogo im se sviđa kod nas. Već smo se dogovorile da se preko raspusta posećujemo. Ovakvi susreti su lepi jer se upozna drugačija nacija i drugačiji životni stil. Nauči se nešto novo kao npr. jezik. Puno je utisaka i svima će biti žao kad se približi rastanak, ali biće još susreta - uverena je Ružica.
Tokom boravka učenici iz Maribora prisustvovali su časovima praktičnog rada rado se uključujući u sve aktivnosti. Prof. Renato Flis održao je čas geografije za učenike i nastavnike šabačke škole na opšte oduševljenje.
- Utisci su odlični. Iskustva zanimljiva, inetersantna, povoljna. Škola u Šapcu vrlo dobro sarađuje sa svojom lokalnom okolinom. Interesantno je što dosta izložu van škole za razliku od nas. Ovo je početak jedne, pošto smo pričali sa našom ravnateljicom Nadjom Jager Popović, nadamo se, veoma dobre i zanimljive suradnje, izmene iskustava. Verovatno sledećih godina doći će nastavnici iz Šapca u posetu Mariboru, a isto i neke moje kolege iz Maribora u posetu ovde - rekao je Renato Flis, prof. geografije i istorije sa čime se složio i prof. fizike Matjaž Črček.
Programi razmene učenika, po rečima direktorke Škole primenjenih umetnosti Nevenke Đokić, veoma su važni projekti za škole jer nose dublju poruku i smisao. Doprinose upoznavanju drugih naroda, kultura i običaja, rađanju prijateljstava, održavanju socijalnih veza, sticanju novih znanja i veština.
- Sve to je dragoceno iskustvo u kome učenici škole uče jedni od drugih, njihovi nastavnici razmenjuju pedagoška iskustva, a škole iskustva u oblasti načina i organizacije rada. S obzirom na zaista divne obostrane utiske iz ove posete, nastavićemo saradnju. Planiramo da u septembru, na već upućen poziv škole iz Maribora, uzvratimo posetu našim prijateljima - obećala je direktorka.
Tokom petodnevnog druženja upriličene su posete šabačkim ustanovama kulture. Posle subotnjeg izleta u Beograd, gde je posećen i Muzej Nikole Tesle, uz suze i obećanje za ponovnim viđenjem šabački učenici ispratili su svoje goste i prijatelje na voz za Maribor.
DOBRI DOMAĆINI
Škola primenjenih umetnosti potrudila se da gostima iz Slovenije približi ne samo svoj rad već i grad Šabac pa su tako organizovane zajedničke posete institucijama kulture. U Biblioteci šabačkoj obišli su nedavno otvorenu izložbu učenika Umetničke škole „Jevremovi prozori ka Jevropi“, a u Narodnom muzeju stalnu postavku. Posećenu su Park nauke uz stručno vođstvo prof. Tatjane Marković Topalović i Hram sv. Trojice na Letnjikovcu gde se nalazi rad učenika ikonostas u kamenu. I gosti i domaćini prisustvovali su i postavljanju skulpture Davida Jovanovića, bivšeg učenika šabačke umetničke škole, u dvorištu Međuopštinskog istorijskog arhiva.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa