21. april 2016.21. apr 2016.
ODRŽANA DESETA RADIONICA “U SUSRET MUZEJU ŠABAČKIH JEVREJA“

SEFARDSKA BALKANIKA

U Narodnom muzeju u Šapcu, prošle nedelje je održana deseta radionica “U susret Muzeju šabačkih Jevreja“ . Prisutnima se, putem Skajpa, obratio dr Eliezer Papo, profesor Ben Gurion univerziteta u Ber-Ševi i nerezidentnim rabinom za Bosnu i Hercegovinu iz Jerusalima. Tema predavanja je bila “Sefardika Balkanika“.
- Izuzetno mi je drago i smatram da je veoma korisno što je, u okviru radionica “U susret Muzeju šabačkih Jevreja“, uspostavljena saradnja sa profesorom dr Eliezerom Papom i nadam se da će njegovo gostovanje “na daljinu“ nastaviti. Kao student osnovnih, kasnije postdiplomskih studija Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, pohađala sam radionice o jevrejskoj umetnosti i tradiciji. Tada sam imala čast da slušam predavanja koja je držao prof. dr Eliezer Papo, kao što su jevrejsko-španska književnost, jevrejska religiozna književnost od Biblije do Kabale, Bog kao pisac ““ književna logika Petoknjižja, kaže Jelena Pjevac Nenadović.
Dr Eliezer Papo je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za ladino -jezik sefardskih Jevreja, koji su se, po izgonu iz Španije 1492. godine, doselili na Balkan, Bliski istok i Malu Aziju. Autor je niza naučnih radova na temu sefardskog kulturnog nasleđa u svetu, posebno u zemljama bivše Jugoslavije.
- Bili smo u prilici da se, na interesantan i sveobuhvatan način, svojstven profesoru Eliezeru, upoznamo sa uslovima koji su vladali u Španiji i razlozima koji su doveli do izgona Jevreja, o njihovom naseljavanju Osmanskog carstva i prilagođavanju novim uslovima i načinu života. Kroz anegdote, poslovice i priče iz života Sefarda, profesor nam je govorio o njihovom identitetu vezanom za narodni špansko-jevrejski jezik, dodaje Pjevac Nenadović.
Prema rečima istoričara Branislava Stankovića, ovo je prvo predavanje koje je održano putem Skajpa ne samo u Muzeju, nego i u Šapcu. ““ Deluje mi pomalo nestvarno, posebno ako imamo u vidu da je profesor Papo jedan od najvećih svetskih autoriteta za judaistiku i da drži predavanja na najprestižnijim univerziteta u svetu, a Šapčani su imali priliku da ga čuju iz njegove radne sobe u Jerusalimu.
Uskoro se očekuje gostovanje i predavanje beogradskog rabina gospodina Isaka Asiela, kao i dolazak Njegove Ekselencije ambasadora Izraela gospodina Josifa Levija.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa