5. maj 2016.5. maj 2016.
ZBRKA OKO ZEMLjIŠTA NA DESNOJ OBALI DRINE KOD CRNE BARE

VASIN ŠIB BEZ SPORTSKOG CENTRA

Slučaj Novice Krezića iz Crne Bare nije jedinstven, kad je u pitanju eksproprijacija zemljišta u atru Crne Bare na desnoj obali Drine, koji nazivaju Vasin Šib. Naime, njegovom dedi su 1971. godine, tadašnje opštinske vlasti u Bogatiću, eksproprisale dve manje parcele ali na izuzetno atraktivnom mestu, nedaleko od Drine, na njenoj desnoj obali, za potrebe izgradnje sportsko-rekreativnog centra. Danas počivši deda Milorad nije prihvatio nikakvu novčanu satisfakciju za pomenute parcele, a ni razmena za druge na drugom mestu nije uspela. Njegov unuk Novica podneo je krajem februara 2014. godine Republičkoj agenciji za restituciju zahtev za vraćanje eksproprisanih njiva, budući da ni sportski centar na lokaciji “Vasin Šib“ nikada nije izgrađen.
- Uspeo sam da pronađem tipsko rešenje iz 1971. godine i drugu potrebnu dokumentaciju sam priložio Agenciji. U potpisu rešenja je preduzeće Inženjering iz Šapca ali svi pokušaji razmene ili nadoknade nisu uspeli. Prošlo je već dve godine, a od Agencije nisam dobio nikakav odgovor. Pretpostavljam da je “zatrpana“ raznim zahtevima stranaka ali ni ovaj nije beznačajan niti usamljen jer je mnogo ljudi iz Crne Bare te 1971. godine ostalo bez svojih poseda na Vasinom Šibu, a za to nisu dobili nikakvu nadoknadu, kaže Novica Krezić.
Predrag Savić, šef službe za katastar nepokretnosti opštine Bogatić kaže da mnogi domaćini iz Crne Bare kojima su njive eksproprisane nisu u zakonitom roku podneli Agenciji zahteve za vraćanje istih. Poslednji premer geodetskog plana bio je 1967. Tom prilikom je utvrđen izgled parcela, veličina, klasa.
- Što se tiče kvaliteta tu preovlađuje zemljište od pete do sedme klase. Visok je pesak i šljunak. Veći deo se ne obrađuje. To su pašnjaci ili šume, kaže Savić.
Veliki deo poseda, pogotovu šuma je u vlasništvu preduzeća Srbija šume.
Crnobarcima posebno “bode oči“ što su za proteklih tridesetak godina tamo sagrađene brojne vikendice. “Niklo“ je takoreći čitavo pravo malo vikend naselje. Priča se da je gradio ko je hteo, mogao i takoreći gde je hteo. Upućeniji tvrde da je bilo i “privatnih nagodbi“ koje su se dogodile mimo katastra i zvaničnih državnih službi. Tako su se ovi objekti našli u blizini plahovite reke i često su, pogotovo prilikom visokih vodostaja izložene njenom neposrednom udaru. Na manjem prostoru tu se održava i tradicionalna kulturno-turistička manifestacija “Hajdučko Veče“, a Crnobarci od toga, tvrdi Krezić imaju samo štete.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa