5. maj 2016.5. maj 2016.
SEĆANjE NA ŽRTVE FAŠIZMA

SADAMDESETPRVA GODIŠNjICA SLOBODE

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, obeležen je svečanim polaganjem venaca na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma na Donjošorskom groblju. Skup je, kao i prethodnih godina, organizovala Gradska organizacija SUBNOR.
Vladimir Ninković, predsednik GO SUBNOR, podsetio je da je Šabac u Drugom svetskom ratu izgubio 5.000 građana, a da je slobodu dočekalo 10.000.
-Smatram da je dužnost svih nas da poštujemo i cenimo živote koji su dati za našu slobodu. SUBNOR obeležava sve datume koji su značajni u antifašističkoj borbi, kao što su proboj Sremskog fronta i druge velike bitke. Ovaj najkrvaviji rat u novijoj istoriji, vodio se u 61 zemlji, a stradalo je oko 55 miliona ljudi. Od tog broja 1,7 miliona žrtava bilo je u bivšoj Jugoslaviji, naveo je Ninković.
Počast žrtvama odali su predstavnici Vojske Srbije, Gradske uprave, Saveza boraca Bogatića, Udruženja za negovanje tradicije, Udruženja potomaka učesnika ratova 1912. ““ 1918., Rezervne vojne starešine, Udruženje vojnih penzionera. Takođe, vence na spomenik su položili i predstavnici stranaka koje poštuju tradiciju Narodnooslobodilačke borbe ““ Socijalističke partije Srbije, Komunističke partije i Šabačkih socijalista Zorana Bortića.
Tradicija je postala da na ovaj dan na Donjošorsko groblje dođe i određen broj učenika Srednje poljoprivredne škole, zajedno sa svojim profesorom Dušanom Miloševićem.
-Motivisalo me je to što znam šta je naš narod preživeo tokom Drugog svetskog rata i najmanje što mogu je da stradalima na ovaj način odam poštu. Posebna mi je čast što sam ovde imala priliku da čujem šta imaju da kažu savremenici tog doba. Prvi put sam ove godine prisustvovala ovom svečanom događaju, koji je organizovan veoma lepo i dostojanstveno, rekla je Staka Trifunović, maturantkinja Srednje poljoprivredne škole.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa