12. maj 2016.12. maj 2016.
PRIMER DOBRE PRAKSE

Šabački plan zapošljavanja u Beču

Na Samitu pod nazivom „Izgradnja partnerstva država Zapadnog Balkana na temu razvoja dualnog obrazovanja i stručnog usavršavanja“ od 17. do 19. maja u Beču, učestvuje i Grad Šabac. Organizator skupa je Federalna privredna komora Austrije, koja je, zajedno sa Ministarstvom prosvete Austrije, domaćin Samita.
Region Zapadnog Balkana predstavljaju: Srbija, Federacija BiH, Albanija, Makedonija i Crna Gora, a zemlje Evropske unije: Austrija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Italija i Slovenija.
Delegaciju Srbije čine Marko Čadež, direktor Privredne komore Srbije i Mirjana Bojanić iz Ministarstva prosvete Srbije, a Šabac učestvuje kao deo regionalnog SEED programa.
Prema rečima Bojane Mladenović, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti i privredu, Šabac se predstavlja kao primer dobre prakse povezivanja privrede i lokalne samouprave u cilju ekonomskog razvoja, privlačenja investitora i usklađivanja obrazovnih profila sa potrebama privrede.
- Prezentujemo šabački Lokalni akcioni plan zapošljavanja, izrađen upravo na ovim principima. Svesni smo realnog problema da naši ljudi uglavnom nisu obučeni za poslove aktuelne na tržištu rada, i naš zadatak je da ih za takve poslove osposobimo. Skup u Beču je prilika da sagledamo načine povećanja gradskog budžeta i korišćenja evropskih fondova u ove svrhe, navodi Bojana Mladenović.
Regionalni SEED program (Support of educational and employment development) ima za cilj da doprinese zapošljavanju, smanjenju siromaštva, rodnoj ravnopravnosti i socio-ekonomskom razvoju.
Nosilac SEED programa je austrijska organizacija Volkshilfe Solidarität, uz finansijsku podršku Austrian Development Cooperation (Austrijska razvojna agencija), sa kojom je već realizovan program pomoći domaćinstvima nakon poplava.
Šabac ulazi u SEED program kao grad koji će biti „primer dobre prakse“ drugim gradovima na regionalnom nivou. Svoj deo aktivnosti na promociji „partnerstva za zapošljavanje“ koje uključuje saradnju javnog i privatnog sektora, sprovodiće u saradnji sa Consulting Tara International iz Novog Sada.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa