30. jun 2016.30. jun 2016.
TAŠNERSKA RADNjA PORODICE RADOVIĆ U KARAĐORĐEVOJ ULICI OBELEŽILA 52 GODINE RADA

POLA VEKA VREDNOG RADA

Nekada je bilo po pet, šest radnika, učenika na zanatu, i niko od njih nije ostao u ovom poslu. Vredan rad, trud, poštenje i poštovanje najvažnije su stvari da bi ovakva radnja i zanat opstali
Prvog dana jula, sada već davne, 1964. godine Ratko Radović, tada najmađi zanatlija u šabačko-valjevskom okrugu, otvorio je u Karađorđevoj ulici u Šapcu radnju. Nekoliko meseci kasnije, u decembru, venčao se sa Brankom i njihovo životno putešestvije trajalo je ravno 51 godinu. Branka je nastavila da živi svoj, ali i život radnje u Karađorđevoj posle Ratkove smrti prošle godine.
A, ta radnja donela je sve ono što normalan život donosi i može da donese porodici. Ni manje ni više, ova radnja 52 godine živi svoj život zajedno sa našim gradom i Šapčanima. I, uglavnom, donosi lepe, tople ljudske priče.
- Ja sam bila zadužena za radnju, a suprug je dane provodio u našoj radionici. Malo mu je bilo 24 sata, njemu je posao sa kožom bio odmor. Proizvodili smo putne torbe, saračke proizvode, kaiševe, novčanike. Sve što je bilo izloženo u radnji, proizvedeno je u našoj radionici ““ započinje priču sa nama Branka.
Sada je ceo posao pao na Branku. Ima saradnike koji spremaju robu za radnju, a ona vreme provodi u njoj i rado se priseća svih lepih trenutaka. A, bilo ih je mnogo više nego onih drugih.
- Nekada smo imali po pet, šest radnika, učenika na zanatu, i niko od njih nije ostao u ovom poslu. Naš zanat je lep, i mi smo proživeli lep život zahvaljujući njemu. Šteta što mlade zanati više ne zanimaju ““ kaže Branka.
Pored prodaje u radnji, Branka, iako „gazi“ već 74 godinu, uradi sve što može. Sedne u kola, ode po nabavku, isporuči robu, odradi neku sitnu popravku koliko zna i može.
- Za sve ove godine mi smo lepo radili i nikada se nismo žalili. Nikada nismo imali probleme. Sve obaveze smo na vreme izvršavali. Ne mogu da zamislim život bez nje - dodaje naša sagovornica.
I ne žali se Branka ni na krizu, ni na kupovnu moć, ili nemoć. Kaže da planira još da radi, barem još nekoliko godina.
- Radnja je prepisana na ćerku Anu. Nadam se da će nekako da nastavi naš posao. Rukomet ju je odveo na drugu stranu, ali i ona ima želju da nastavi porodični posao. Za sada uopšte ne razmišljam šta će u budućnosti biti sa našom radnjom ““ ističe Branka.
Vredan rad, trud, poštenje i poštovanje najvažnije su stvari da bi ovakva radnja i zanat opstali.
- I poverenje. Sve te vrednosti smo stekli u radnji, a zahvaljujući tome radnja opstaje. Mora mnogo da se radi, ali taj rad, na kraju se isplati i donese puno radosti ““ kaže na kraju priče o maloj tašnerskoj radnji u Karađorđevoj ulici Branka Radović.
VREDAN ZANAT
Koliko je vredan znata govori i podatak da smo Branki doneli jedan kaiš, poznatog brenda, koji je već dva puta bio na reklamaciji. Branka ga je popravila i funkcioniše bez problema.
- Često nam dođu mušterije koje su kod nas kupili upravo kaiš i to pre 20 godina i fali i gajka. Neće ljudi da se odreknu kaiša koji je toliko star, jer je kvalitetan ““ kaže Branka Radović.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa