14. jul 2016.14. jul 2016.
PREDSTAVLjEN PROJEKAT JAVNO ““ PRIVATNOG PARTNERSTVA

TOPLANA NA BIOMASU KORISTI SVIMA

Prošlog petka u Gradskoj kući predstavnici GIZ održali su prezentaciju javno ““ privatnog partnerstva. -Zadatak grada da sačuva dugoročnu stabilnost cene grejanja na nivou koji je sada i da troškovi građana ne porastu, Ivan Jerotić energetski menadžer grada. -Građani će imati jeftinije grejanje, grad će imati privatnog isporučioca a poljoprivrednici će moći da prodaju ono što sada zaoru ili spale, navodi gradonačelnik Nebojša Zelenović
Šabac bi u 2018. godini trebao da dobije toplanu na biomasu. Izgradnja je planirana putem javno ““ privatnog partnerstva, podršku projektu daju Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Formiran je Projektni tim koji će pripremiti neophodnu dokumentaciju za ulazak u projekat. Izgradnja toplane omogućila bi nezavisnost od tržišta energenata, jeftinije grejanje za građane Šapca, ali i zaradu za poljoprivrednike od prodaje biomase.
Prošlog petka u Gradskoj kući predstavnici GIZ održali su prezentaciju javno ““ privatnog partnerstva. Branka Bogdanović, konsultant za GIZ, podsetila je da je Zakon o javno ““ privatnom partnerstvu i koncesijama donet 2011. godine.
-Ovaj Zakon uveo je i jedan novi organ ““ Komisiju za javno ““ privatna partnerstva koja ima nadležnost da daje mišljenje na predloge projekata. Do sada je Komisija dala pozitivno mišljenje za 35 projekata, u različitim sektorima. Među tih 35 je i Šabac za javnu rasvetu i javnu garažu. Međutim, proces realizacije projekata je kompleksan. Potrebno je sprovesti javne nabavke i odabrati finalne partnere. Stiče se utisak da je ovaj biznis model nedovoljno atraktivan kod privatnih partnera, navela je Bogdanovićeva.
Prema njenim rečima, javno ““ privatna partnerstva mogu se realizovati u obliku koncesije, ili bez nje. Istakla je da treba postići realizaciju posla gde su obe strane zadovoljne i da privatni partner može da nađe svoj interes jer ovi ugovori omogućavaju partnerstvo na period od 5 do 50 godina.
Energetski menadžer grada Slobodan Jerotić, objasnio je da je sistem daljinskog grejanja u nadležnosti grada.
-Zaposleni u “Toplani“ brinu se o tehničkim performansama sistema, o efikasnosti i tehničkoj raspoloživosti sistema i to rade jako dobro, tako da je šabačka “Toplana“ među najboljim u Srbiji. Problem se javlja u poslovanju “Toplane“ i troškovima proizvodnje toplotne energije. Na sve elemente koji se tiču cene toplotne energije možemo da utičemo, osim na cenu goriva, istakao je Jerotić.
Kako je Jerotić naveo, cena prirodnog gasa na svetskom tržištu je na istorijskom minimumu, a šabačka “Toplana“ je bila prinuđena da prihvati cenu koju je ponudio “Srbija gas“, a koja je povećana za 25 odsto. Dodao je da je zadatak grada da sačuva dugoročnu stabilnost cene grejanja na nivou koji je sada i da troškovi građana ne porastu. Zbog toga su odlučili da pronađu jeftinije gorivo, kojim bi zamenili prirodni gas čija cena ima trend rasta.
-Drugi zadatak je da pronađemo lokalno gorivo da bi obezbedili sigurnost u snabdevanju toplotnom energijom i rezultat naše analize je da treba da koristimo lokalnu biomasu. Zbog toga smo doneli odluku da izgradimo toplanu na biomasu i nađemo način da taj projekat što pre realizujemo, rekao je Jerotić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je naveo da u Srbiji do sada nije realizovan ni jedan projekat javno ““ privatnog partnerstva i da žele da Šabac bude prvi u tome.
-Mi smo još pre nekoliko godina ušli u projekat javno ““ privatnog partnerstva za izgradnju podzemne garaže. Međutim, u toku izgradnje studije utvrdili smo da grad Šabac nema problem sa parkiranjem na tom nivou da bi morala da se pravi podzemna garaža, pa smo odustali od tog projekta. Javno ““ privatno partnerstvo je odličan model koji otvara mogućnost, sa jedne strane da se urade stvari važne za građane, a da se, sa druge strane, angažuje privatni kapital umesto javnog novca, rekao je Zelenović.
Gradonačelnik je naveo da je ideja da se biomasa dobije sa njiva iz Mačve i Pocerine. Objasnio je da bi tako poljoprivrednici prodavali biomasu proizvođaču energije, a proizvođač energiju gradu i tako bi grad imao četiri puta manju cenu energenata nego sada.
-Imamo najbolju toplanu u Srbiji, ali želimo da imamo najbolju uslugu za građane po najnižoj ceni. To sam obećao našim građanima i to ćemo ispuniti. Ovo je projekat u kome svi dobijaju. Građani će imati jeftinije grejanje, grad će imati privatnog isporučioca a poljoprivrednici će moći da prodaju ono što sada zaoru ili spale. Ovim postajemo nezavisni od povećaja na tržištu energenata. Mi nemamo nikave troškove jer EBRD finansira studiju, a privatni partner bi trebao da finansira izgradnju toplane, rekao je Zelenović.
Gradonačelnik je najavio dolazak nemačkog ambasadora 3. avgusta u Šabac. Njemu će biti predstavljena ova saradnja sa GIZ, ali i nemačke investicije i privredna saradnja sa nemačkim partnerima.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa