21. jul 2016.21. jul 2016.
PLIVAČI BEZBEDNI SAMO NA UREĐENIM KUPALIŠTIMA

OPREZ SA RAZLOGOM

Spas od letnjih vrućina mnogi Šapčani traže na lokalnim plažama i bazenima. Nadležni apeluju na građane da se kupaju na uređenim kupalištima i izbegavaju „divlje plaže“
Od početka letnje sezone, na, mahom neobezbeđenim kupalištima širom Srbije, utopilo se desetak ljudi. Na području Šapca nesrećnih slučajeva nije bilo, ali nadležni uprkos tome apeluju na sugrađane da spas od vrućina traže na uređenim plažama, poput Starog grada.
- Kupači uglavnom poštuju pravila koja važe na plaži. Pojedinci se ipak oglušuju o apel da se kupaju u ograđenom delu, odnosno da ne plivaju dalje od bova. Od početka sezona zabeležena je jedna incidentna situacija, kada smo uspešno sprečili utapanje jednog plivača. Uređene plaže su jedine bezbedne za kupače, jer na „divljim plažama“ niko sa sigurnošću ne poznaje konfiguraciju terena. Upravo se na takvim plažama dešavaju utapanja sa tragičnim krajem. „Divlje plaže“ su posebno opasne za neiskusne plivače i osobe koje u vodu ulaze pod dejstvom alkohola, kaže Stevan Antić, koordinator spasilačke službe.
Na bazenima su pravila jasna, kupači ih uglavnom poštuju, ali su spasilačke službe u pripravnosti.
- Povećali smo broj spasilaca koji rade na bazenu. Na bazenu se uvek nalazi od šest do deset spasilaca, koliko ih bude vikendom, kada registrujemo i do hiljadu posetilaca. Pored higijenskih, na bazenu važe i veoma rigorozna bezbedonosna pravila. Uvek apelujemo na posetioce da ih se pridržavaju, jer smo veoma rigorozni u sankcionisanju onih koji se ne pridržavaju pravila. Na bazenu se ne toleriše trčanje i skakanje u vodu. Apelujemo na sve one koji nisu u potpunosti iskusni plivači da se pre ulaska u bazen jave spasiocima, kako bi mogli da motre na njih. Savet roditeljima je da decu mlađu od 12 godina ne šalju na bazen bez pratnje neke starije osobe, kaže Jelena Lazić, portparol Gradskog bazena.
Stručnjaci kažu da se nesreće najčešće dešavaju na neuređenim plažama, a žrtve su, kao po pravilu, deca i slabiji plivači. Zato i apeluju na starije, pre svega roditelje, da decu vode samo na kupališta gde postoji spasilačka služba.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa