28. jul 2016.28. jul 2016.
PRED OVOGODIŠNjE HAJDUČKO VEČE U MAČVI

NOVO UZ PRIZVUK STAROG

Najpre “Hajdučka regata“, sedmog avgusta od Prnjavora, preko Badovinaca do Crne Bare. Potom u subotu 13. i nedelju 14. avgusta završni programi ovogodišnje, tradicionalne manifestacije
Često s podozrenjem gledaju na onog ko bar jednom nije okušao sreću u hajdučiji. I u literaturi je zapisano da su takvog smatrali mekušcem i tretirali ga kao nekog kome “snaga i obraz nisu za ponos“.
Devojke su podseća istoričar Radoš Ljušić, hajducima bile opčinjene. Istina, bilo je i onih koji su im pravili nevolje, sramotili ih i brukali ali hajdučka reč i stasitost se nisu mogli odbaciti. Devojačka srca su bila na hajdučkoj strani.
Ljubomorno čuvajući uspomenu na Hajduk Stanka, Zeku Buljubašu i njegove golaće, na Mačvu zelenih vajata, Mačvu Janka Veselinovića, Mačvani će i ovog puta, druge nedelje avgusta ( 13. i 14. subota i nedelja razni programi ) kraj Drine u Crnoj Bari organizovati “Hajdučke večeri“. Biće to još jedno podsećanje na svadbene običaje u Mačvi od pre jednog veka. Uz paradu fijakera u svadbenoj povorci, mladu i mladoženju, vesele svatove u Etno parku u Sovljaku, biće obavljeno venčanje po starim običajima.
Kao i prethodnih godina momačko nadmetanje za izbor harambaše privlači najveću pažnju. Interesovanje je veliko, a kako i ne bi bilo kada se zna da će budućem harambaši na dar pripasti sablja Dimiskija, najsvetlije hajdučko odličje i primat prvog, najuspešnijeg među više hrabrih, veštih i snažnih momaka, koji će odmeriti snage u tradicionalnim hajdučkim disciplinama. Organizatori Turistička organizacija opštine Bogatić, pod pokroviteljstvom opštine Bogatić, Ministarstva turizma i telekomunikacija, podržani od strane Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi-SNjG kroz projekat Evropske unije “Podsticanje regionalne saradnje i uravnotežen teritorijalni razvoj zemalja zapadnog Balkana u procesu integracije u EU“kao i brojni drugi sponzori, pozivaju sve željne dobrog druženja i zabave.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa