Info

25. avgust 2016.25. avg 2016.
DANAK POSKUPLjENjU SVEŽEG MESA

MESO SVE REĐE NA TRPEZI

Organizacije za zaštitu potrošača smatraju da su prerađivači mesa i trgovci iskoristili skok cena tovljenika da neopravdano visoko podignu cene mesa u maloprodaji.
Iz godine u godinu, u Srbiji se, prosečno, jede sve manje mesa. Od 2009. kada je potrošnja po stanovniku iznosila oko 50 kilograma, u 2015. potrošnja je smanjena na 39 kilograma. Građani Evropske unije, sa druge strane, konzumiraju skoro duplo više, odnosno 69 kilograma. Nedavno poskupljenje svinjskog mesa, od skoro 50 odsto, upozorava da će meso sve ređe biti na meniju u srpskim domovima.
- Centar potrošača Srbije smatra da je ovako veliko poskupljenje mesa neopravdano. Osnovne životne namirnice, u koje velikim delom spada i meso, u Srbiji čine 40 odsto potrošačke korpe, za razliku od zemalja Evropske unije i ostalih razvijenih delova sveta, gde osnovne životne namirnice čine tek 17 odsto potrošačke korpe. To nažalost govori koliko je loš ekonomski položaj i životni standard potrošača u Srbiji, navodi Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.
Država mora da reaguje, i pomoć usmeri ka, pre svega, poljoprivrednim proizvođačima, smatra naša sagovornica.
- Apelujemo na Vladu Srbije da reši ovaj problem. Ekonomija zahteva velike rezove, a u konkretnom slučaju može se razmišljati o intervenciji iz robnih rezervi. Dugoročno, naša država mora više da subvencioniše poljoprivredne proizvođače, kao što je to praksa u zemljama Evropske unije. Samo na taj način će osnovne životne namirnice biti pristupačne građanima, navodi Vida.
Problem predstavljaju i visoke marže, odnosno velika razlika u cenama mesa u maloprodaji.
- U Srbiji postoji slobodna trgovina i slobodno formiranje cena i na to se ne može uticati. Ipak, trgovci bi morali dobro da razmisle da li građani mogu da kupuju meso po ovako visokim cenama. Plaši nas i mogućnost zaleđavanja i ponovne ponude, ako prodaja po aktuelnim cenama ne bude išla u skladu sa očekivanjima trgovaca. Pored toga, velike razlike u cenama istih proizvoda u različitim prodavnicama govore da su pojedini trgovci marže povećali drastično, upozorava naša sagovornica.
ANKETA: KAKO KOMENTARIŠETE POSKUPLjENjE MESA
„Pre nekoliko dana svinjski but u jednom velikom marketu na akciji je koštao 430 dinara za kilogram, a u lokalnoj kasapnici 560 dinara. Zbog standarda kupujem jeftinije meso, ali se plašim da je to roba koja je davno zaleđena.“

„Drago mi je zbog seljaka da konačno mogu nešto da zarade od proizvodnje svinja, ali mislim da su trgovci osetili trenutak i pokušali da zarade što više.“

„Nemam problem sa poskupljenjem mesa. Sa penzijom od 18. 000 dinara tokom poslednjih nekoliko godina sam stekao naviku da ga skoro uopšte ne jedem.“

„Svake godine ostavljamo meso u zamrzivač. Nekada je to skuplje, nekada jeftinije, ali barem znamo ša jedemo.“
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa