15. septembar 2016.15. sep 2016.
JANKO VUJINOVIĆ, PRVI DOBITNIK TEK USTANOVLjENE NAGRADE JANKO VESELINOVIĆ, GOSTOVAO U BOGATIĆU

PISAC SRPSKE ISTORIJSKE DUŠE

Glavni akcenat uglednih književnih radnika, na prošlonedeljnom predstavljanju dela Janka Vujinovića u svečanoj sali Skupštine opštine Bogatić, bio je na saopštavanju utisaka o njegovom najnovijem romanu “Stari hrast“, za koji je dobio, tek ustanovljenu, prvu nagradu “Janko Veselinović“ za istorijski roman.
Profesor Miloš Stanojević, kaže da je Vujinovićevo delo pojednostavljena slika ljudi koji se često okupljaju, ispod krošnji velikog stabla hrasta u selu i tu provode dobar deo života. Nažalost, tragedija od Preobraženja 19. avgusta 1914. godine ih prekida u tome. Ovog datuma, razbijena grupa Austrougarskih soldata, u paničnom begu posle poraza na Ceru, sveti se nevinim civilima-meštanima sela. Naime, neprijateljski vojnici zatiču oko tog džinovskog drveta, dvadesetak okupljenih. Vojnici streljaju i vešaju starce i starice, potom pucaju u hrast, bacaju bombe na njega. Očigledna namera im je bila da unište ovo sveto drvo. Komanduje im kajkavac Josip B, kasnije poznat i pod drugim imenima, piše Vujinović.
U Zborniku radova o Vujinoviću, objavljenom posle jednog okruglog stola u Udruženju književnika Srbije, kaže akademik Matija Bećković. Njegovo je mišljenje da se Janko, što se više udaljavao od zavičaja, ustvari više približavao.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa