29. septembar 2016.29. sep 2016.
MEĐUNARODNA SEZONA ŠABAČKIH KAJAKAŠA

MEDALjE POSTALE TRADICIJA

Imao je šabački kajak predstavnike na svakom velikom takmičenju u 2016 ““ toj i sa svakog je, u klub, pristigla bar jedna medalja. Ukupno jedanaest sa sedam nadmetanja
Bila je ovo sezona dosadašnje karijere za Milenka Zorića. Duo sa Markom Tomićevićem (K2 1.000), doneo je Srbiji istorijsko srebro na Olimpijskim igrama, prvo za samostalnu Srbiju i prvo za našu zemlju posle 1984. U finale su otišli direktno iz kvalifikacija, a bukvalno nekoliko metara delilo ih je od zlata. Rio je za njih bio “šlag na torti“ već “napravljenoj“ od srebra u Duizburgu (SK) i bronze na Evropskom u Moskvi.
U Duizburgu, seriju je započeo Nebojša Grujić, naravno, u tandemu sa Markom Novakovićem. Jedan od najboljih dvojaca sveta na 200 metara, srebrom je najavio još jednu uspešnu godinu. Moskva je pre dve godine postala omiljeni grad za Nebojšu i Marka, a posle svetskog, osvojili su i evropsko zlato u ruskoj prestonici. Nadali su se svi, pre svega oni, da bi Rio mogao da upotpuni “komplet odličja“. Nisu imali problema u kvalifikacijama i polufinalu, ali usud kraćih deonica je da jedan zaveslaj menja sve. U A finalu bili su šesti, no samo 30 stotinki ih je delilo od bronze.
Na najstarijoj sportskoj smotri bio je i Dejan Pajić. U K1 1.000 zastao je u polufinalu, ali je deo istorije postao u četvercu na istoj deonici. O muškim četvercima se nije mnogo pričalo prethodne godine, ali su u Riju, Pajić, Torubarov, Zorić, Tomićević otišli korak dalje od kolega iz Londona doveslavši do A finala. Da četverci ne ostanu bez postolja na međunarodnoj sceni, pobrinuli su se Grujić i Dragosavljević koji su, zajedno sa Novakovićem i Torubarovim osvojili srebro na Svetskom kupu u Račicama (K4 200).
Već u Tokiju, Bojan Milinković bi mogao da bude kandidat za medalju, kao i Dragan Hančovski, odnosno Marko Dragosavljević. Iako je Marko u “izbijanju“ za Rio izgubio mesto od Novakovića, dvojac “zorkaša“ (Milinković ““ Dragosavljević) osvojio je bronzu na EP za juniore i mlađe seniore u Plovdivu. Svega nekoliko stotinki, na istom Prvenstvu, od medalje je delilo Milinkovića u K1 200, ali i dva četverca na 500 metara (Hančovski i Dragosavljević), odnosno 1.000 metara (Hančovski).
Upravo pomenuti, Dragan Hančovski (sa Vekićem) dobru godinu obeležio je zlatom na Regati u Pještanima na K2 200, odnosno srebrima u K2 500 i 1.000 metara.
Debi na internacionalnom nivou u 2016. imao je i kanuista Marko Damnjanović. Posle B finala u Pještanima i EP u Plovdivu,sezonu je zaokružio jednoklek srebrom na 200 metara.
Osim pomenutih, još nekoliko Šapčana napravilo je tokom 2016 ““ te prve zaveslaje na međunarodnom nivou. Za njih će se tek čuti.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa