Info

13. oktobar 2016.13. okt 2016.
Paraolimpijac Goran Nikolić na putu do novog Ginisovog rekorda “Protrčao“ kroz Šabac

55 MARATONA ZA 55 DANA

Hrabri, plemeniti Kragujevčanin, paraolimpijac Goran Nikolić, na pragu je ostvarenja nečega što do sada nikada niko nije uspeo.
On je sebi postavio zadatak - obaranje Ginisovog rekorda, a do tog cilja vodi ga 55 maratona za 55 dana. Ovaj izazov je još značajniji, ako se ima u vidu da je Nikolić slabovid i da vidi samo pet odsto na jedno oko. Dosadašnji rekord je 52 dana maratona, koji je istrčao sportista bez hendikepa.
Mapa na putu do tog rekorda sadrži i Šabac. Svojevrsni junak naših dana, kroz naš grad protrčao je u nedelju, 16. oktobra. Kaže da njegovo trčanje ima humanitarni karakter, jer želi da prikupi sredstva za nabavku sportske opreme i rekvizita za osobe sa invaliditetom koji su korisnici Regionalnog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“ u Kragujevcu.
- Ja sam rekreativac punih 25 godina. Imam iza sebe istrčanih 29 maratona pre ovog poduhvata. Svakog dana trčim po 42 km i 196 metara za četiri i po do pet sati. Posle jednog istrčanog maratona potrebno je 12 dana odmora, a ja imam manje od 19 sati, ali zahvaljući volji i motivima mogu da se oporavim ““ rekao nam je Nikolić.
On je ka svom cilju krenuo 3. septembra iz rodnog Kragujevca. Planira da u „Maratonu za Ginisa „ pretrči 55 gradova u tri države - Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Završnica maratona je u Budvi, 27. oktobra.
Nikolića su na putu kroz gradove, kao sto su Jagodina, Prokuplje, Sremska Mitrovica, Leskovac, Vranje, Pirot, Niš, Bor, Zaječar, Ćuprija, Beograd i drugi, pratili članovi Rotari klubova, sportisti Atletskih klubova, Sportskih saveza, brojni rekreativci i ljudi koji podržavaju ovaj nesvakidašnji poduhvat. Domaćin u našem gradu bio mu je Rotari klub Šabac.
REKORDI SE NE OBARAJU
Kada je reč o obaranju rekorda, Nikolić ima svoje viđenje.
- Kada neko istrči 52 maratona za 52 dana, kao što je uradio moj kolega Japanac, vi to morate da poštujete. Taj rekord je vredan poštovanja i on ne može da bude oboren. Kako da oborite nešto što je vredno, dostojanstveno, vredno divljenja. Takav rekord može samo da bude popravljen ““ istakao je veliki čovek i sportista Goran Nikolić.
N. K.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa